U trendu

Čak 57% firmi u HR nespremno za prelazak na digit. tehnolog

ZAGREB – Čak 57 posto hrvatskih preduzeća ne oseća se spremno da na aktuelnu krizu odgovori primenom digitalnih tehnologija, pokazuje
istraživanje koje su sproveli revizorsko-konsultantska firma EY i Algebra MBA.

Kako bi se prilagodili novonastaloj situaciji i nastavili poslovanje, gotovo 50 posto organizacija uvelo je rad od kuće ili fleksibilnije radno vreme, a 20 posto njih posao obavlja putem digitalnih platformi.

Istovremeno, postoje i kompanije koje nisu morale bitnije da menjaju način rada usled pandemije jer su svoje poslovne modele smatrale dovoljno otpornima na novonastale okolnosti, a u tome prednjače marketinške agencije i IKT sektor, prenosi portal Seebiz.

Cilj istraživanja, u kojem je učestvovalo više od 200 preduzeća, bio je da se utvrdi u kojoj su meri hrvatske organizacije prihvatile digitalnu transformaciju kao odgovor na izazove poslovanja u uslovima pandemije i kojim aktivnostima i procesima posvećuju najviše pažnje u ovom tranzicionom periodu.

Ukoliko se po strani ostavi pandemija, glavni pokretači digitalne transformacije organizacija su potreba za većom produktivnošću (25%), bolje i kvalitetnije korisničko iskustvo (22%), te stvaranje novih digitalnih poslovnih modela (13%), prema rezultatima istraživanja.

Brže prihvatanje novih tehnologija u poslovanju, promena načina rada i brži razvoj novih proizvoda i usluga glavne su promene koje organizacije očekuju kao trajnu posledicu krize, a 60 posto ispitanika procenilo je da im za normalizaciju poslovanja i dostizanje predkriznog nivoa poslovanja neće biti potrebno više od šest meseci.

Spremnost uslužnih delatnosti (poput iznajmljivanja, zapošljavanja, putničkih agencija, održavanja i drugih pomoćnih i administrativnih delatnosti), za prelazak na digitalne tehnologije je međutim na niskom nivou.

Čak 62 posto ispitanih firmi u ovom sektoru misli da je nespremno ili krajnje nespremno za primenu disruptivnih trendova i digitalnih tehnologija u poslovanju, što je lošiji rezultat od proseka istraživanja (57 posto). Ipak, dve trećine firmi iz uslužnog sektora spremno je da krene u smeru strateškog repozicioniranja, što pokazuje veliku svesnost o potrebi za promenom – najveću u ovom istraživanju.

Prerađivači, iako svesni potrebe ulaganja u digitalnu transformaciju, nemaju jasnu viziju ulaganja u digitalnu transformaciju ili je ona tek u izradi, što je reklo čak 50 posto ispitanih kompanija iz tog sektora.

Čak 40 posto ispitanih iz prerađivačke industrije smatra da je automatizacija procesa glavni prioritet za razvoj njihovih firmi u budućem razdoblju, ali istovremeno četvrtina njih (26 posto) smatra da je nedostatak kompetencija zaposlenih u oblasti digitalnih tehnologija najveća prepreka za modernizaciju poslovnih procesa.

Nimalo ne iznenađuje da se kompanije iz IKT delatnosti osećaju najspremnijima za poslovanje u novonastaloj situaciji (73%) i da su najmanje morale da menjaju svoje poslovne procese. Gotovo 80 posto IKT firmi nastavilo je da koristi dosadašnje modele poslovanja, dok je tek 10 posto krenulo da razvija nove modele.

Kompanije u finansijskoj i osiguravajućoj industriji takođe su iznad proseka jer ih 72 posto tvrdi da je digitalna transformacija i inače bila deo njihovog poslovnog plana, a 68 posto veruje da je mogu i dalje unaprediti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.