Calliditas i Štada: Novi lek za Bergerovu bolest

BEOGRAD – Kompanije Calliditas Therapeutics AB iz Stokholma (Švedska) i STADA Arzneimittel AG („Štada”) sa sedištem u Bad Vilbelu (Nemačka), sklopili su partnerstvo za registraciju i komercijalizaciju farmaceutskog inovativnog specijaliteta za lečenje hroničnog autoimunog oboljenja bubrega Imunoglobulin A Nefropatije (IgAN) poznatog i pod nazivom Bergerova bolest.

Kako se navodi u saopštenju tih kompanija, u pitanju je teško progresivno autoimuno oboljenje koje čak 50 odsto obolelih uvodi u ozbiljan rizik da razviju terminalni stadijum bolesti bubrega, što podrazumeva potrebu za dijalizom ili transplantacijom.

Ukupan broj obolelih u Evropi procenjuje se na 4 od 10.000, ili približno 200.000 pacijenata.
Calliditas i STADA sklopili su partnerstvo kako bi farmaceutski specijalitet fokusiran na redukovanje IgA1 stavili na raspolaganje pacijentima u državama članicama Evropskog ekonomskog prostora, Švajcarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, navodi se u saopštenju.

Naglašava se da, kada bude odobren, biće to prvi ikada odobren lek u EU za to teško oboljenje.

Poslovni aranžman projekta na tim tržištima procenjuje se na ukupno 97,5 miliona Evra, plus rojalti, navodi se u saopštenju.

Partnerstvo se odnosi na inovativnu oralnu formulaciju, razvijenu pod projektnim imenom Nefecon, potentne i dobro poznate aktivne supstance – budezonid – formulisane za ciljano redukovanje IgA1 sa potencijalom da modifikuje bolest. Partnerstvo kombinuje ekspertizu u ciljanoj isporuci leka kompanije Calliditas uz korišćenje Štadine sveobuhvatne marketinške i prodajne platforme širom Evrope.

To partnerstvo dodatno potvrđuje Štadinu poziciju kao pouzdanog partnera za farmaceutske specijalitete, kao i za generiku i zdravstvene proizvode široke potrošnje, istakao je generalni direktor kompanije STADA Peter Goldšmit.

Komercijalno zaštićeno ime ovog leka u Evropi biće naknadno utvrđeno i saopšteno, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, prema uslovima ugovora, Calliditas ima pravo da primi inicijalnu avansnu uplatu od 20 miliona evra po potpisivanju i do dodatnih 77,5 miliona evra budućih plaćanja povezanih sa unapred definisanim regulatornim i komercijalnim ključnim odrednicama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.