U trendu

CarGo: Evropa podržava razvoj inovativnih kompanija, a Srbija guši

Predsednik Udruženja CarGo Aleksandar Vučić rekao je da Evropa podržava razvoj inovativnih kompanija i ideja, a u Srbiji se pod pritiskom kartela one guše, saopštilo je danas to Udruženje.

„Evropa podržava razvoj novih kompanija i ideja, a u Srbiji se nelegalnim sredstvima pokušava da zabrani rad inovacionim kompanijama kako bi se ograničila konkurencija i inovacije, pa je pitanje kako ćemo sa ovakvim pristupom postati deo evropske porodice“, rekao je Vučić, komentarišući informaciju da Evropska investiciona banka sa 50 miliona evra finansira estonsku aplikaciju, koja će tom investicijom konkurisati Uberu i ostalim sličnim aplikacijama.

Dodao je da podržava novog evropskog komesara za ekonomiju Paola Djentilonea koji je rekao da je „ponosan da Evropa, kroz svoj investicioni plan, podržava razvojnu strategiju stvaranja inovativnih i bezbednih servisa, koji će podstaći urbanu mobiilnost jer su inovacije putokaz razvoja cele Evrope i zapošljavanja mladih“.

Finansiranje estonske aplikacije, kako se navodi u saopštenju, koja je slična i domaćem CarGo softverskom rešenju, deo je šire strategije Evropske unije povećanja investicija u tehnološke kompanije „koje obećavaju“. Kao deo ove strategije, očekuje se da Evropski fond za strateške investicije uloži u više od milion startapova, malih i srednjih preduzeća širom Evrope.

„Nadam se da ću se uskoro i lično zahvaliti evropskom komesaru. I pored zalaganja novog komesara, ali i cele Evropske komisije, Srbija će ostati u predvorju Evrope, ukoliko se dozvoli kartelima da nastave sa ovakvim pritiscima i odnosom prema mladima i inovacijama“, ocenio je Vučić.

On je rekao da je „nakon stvaranja Skajpa, Estonija postala tehnološka destinacija, a da u Srbiji karteli i dalje imaju ogroman uticaj, zahvaljujući kome šalju poreske i brojne druge inspekcije svima koji se usude da nešto promene na bolje“.

„Želimo da se ponosimo zemljom u kojoj živimo i da zadržimo mlade da ovde rade i stvaraju porodicu. Želimo da Srbija bude poput zemalja Evrope, gde će se podržavati inovacije, a mladima poslati poruka da je moguće od ideje razviti posao koji menja zemlju na bolje“, rekao je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar