U trendu

CarGo podneo krivičnu prijavu protiv taksista zbog štrajka

Predsednik Udruženja gradjana CarGo Aleksandar Vučić podneo je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv organizatora štrajka taksista u Beogradu sa obrazloženjem da su izvršili krivično delo zloupotrebe prava na štrajk, saopštilo je danas to udruženje.

Štrajkom je, kako se navodi, ugrožena bezbednost gradjana, naneta materijalna šteta i stvarena loša slika glavnog grada.
Vučić je krivičnu prijavu podneo protiv Aleksandra Bjelića, predstavnika Saveza taksi udruženja Srbije „Satus“, Vlade Bulatovića iz Strukovnog udruženja taksi preduzetnika Beograd i Saše Kneževića iz Ugovorne privredne taksi komore.

„Danima smo bili svedoci javne zloupotrebe prava na štrajk predstavnika taksi kartela koji je iskoristio štrajk i mogućnost blokade grada kao sredstvo pritiska na Vladu, predsednika i nadležne organe, a sve zarad ostvarivanja svojih nelegitimnih ciljeva“, navedeno je u prijavi.

Prema Vučićevim rečima, ne samo da je štrajk taksista nezakonit, već je jedini razlog štrajka bilo gašenje aplikacije CarGo i gušenje konkurencije, sa ko zna kojim sve zahtevima i interesnim grupama iza toga.

Dodao je da „750.000 članova tog Udruženja neće dozvoliti da se ucenjuje država, maltretiraju gradjani i zloupotrebljava ustavno pravo na štrajk“. On je postavio pitanje posledica tako nezakonito organizovanog i vodjenog štrajka.

„Da li sada ovo znači da svako ko može da parališe grad to treba i da uradi kako bi ispunio svoje interese“, upitao je Vučić.
 
U krivičnoj prijavi se navodi da je okrivljeni Bjelić na štrajku poručio da „nema pregovora i da traže gašenje aplikacije CarGo“, a da Zakon o štrajku navodi da su „organizatori dužni da pokušaju sporazumno da reše nastali spor“.

„Predsednik države, Vlada i drugi nadležni organi više puta su javno osudili štrajk taksista i uputili im otvoren poziv na dijalog i rešavanje problema, koji oni nisu prihvatili, nego su prešli u radikalizaciju protesta“, rekao je Vučić. Dodao je da nije prvi put da taksisti zloupotrebljavaju pravo na štrajk i da su ranije Vlada i nadležni organi popustili pod pritiskom taksi kartela i ispunili im tadašnje zahteve, oprostili poreski dug i nisu plenili vozila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.