U trendu

CarGo podneo treću krivičnu prijavu protiv Zorane Mihajlović

BEOGRAD – Direktor kompanije „CarGo Tećnologies“ Vuk Guberinić podneo je Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović zbog, kako se navodi u saopštenju kompanije, osnovane sumnje da je izvršila krivično delo trgovine uticajem.

Guberinić je u krivičnoj prijavi naveo da je ministarka Mihajlović, „koristeći svoj službeni i društveni položaj, uticala da se po hitnom postupku i bez javne rasrave usvoje izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju“, piše u saopštenju.

Prema njegovim rečima, bilo je nužno da se prilikom donošenja izmena Zakona održi javna rasprava sa svim zainteresovanim stranama, ali je, kako dodaje, ministarka uticala da se i pored nezapamćenih nedostataka, zakon „progura” u Narodnoj skupštini i usvoji po hitnom postupku.

„U trenutku usvajanja zakona, ‘CarGo’ je bio registrovan u skladu sa svim zakonima kao tehnološka firma, plaćao poreze i zapošljavao ljude. ‘CarGo’ je na tržište uveo transparentnost, ali je takav ‘CarGo’ model postao prepreka svima koji bi da nastave da love u mutnom. Zato je zakon o prevozu promenjen samo kako bi se zaustavio razvoj ‘CarGo’-a“, kaže Guberinić.

On navodi da su od novog Zakona o prevozu „interes imali samo ministarka Mihajlović i njeni pojedini pomoćnici jer su, dok su pokušavali da ugase domaći ‘CarGo’, podsticali ulazak inostranih kompanija koje iznose novac iz zemlje“, piše u saopštenju.

„Uz sve to, istovremeno se gleda blagonaklono na vršenje krivičnih dela od strane taksi kartela. Ali, ne još zadugo”, izjavio je Guberinić nakon predaje krivične prijave.

Direktor „CarGo“-a je rekao da su ministarki juče na poklon uručili kovertu sa Forbsovom listom, ali da će „današnji poklon morati da bude uručen preko ovlašćenog službenog lica“.

„Pozivam Više javno tužilaštvo da sprovede temeljnu istragu zasnovanu na načelu nulte tolerancije na korupciju i da prikupi dokaze kako bi pred nadležnim sudom pokrenuo krivični postupak protiv prijavljene Mihajlović uz zahtevanje najstrože moguće kazne. U Srbiji niko ne sme da bude zaštićen od istrage“, rekao je Guberinić.

Kompanija „CarGo“ podnela je ranije dve krivične prijave protiv ministarke Mihajlović – u martu ove godine zbog indicija o zloupotrebi službenog položaja i u avgustu zbog udruživanja radi vršenja krivičnih dela iz člana 346 Krivičnog zakonika, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Napišite komentar