U trendu

CarGo traži pomoć od EU u zaštiti od kartela u prevozu putnika

Kompanija CarGo danas je zatražila pomoć od Evropske unije u zaštiti od kartela u prevozu putnika, ukazujući da je to omogućio Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju koji je u primeni godinu dana.

„Taj zakon ne samo da je donet na kontroverzan način već je stvorio pravnu nesigurost za psolovanje i onemogućava fer i tržišnu konkurenciju“, rekao je na direktor CarGoa Vuk Guberinić na konferenciji za novinare ispred sedišta Delegacije EU u Srbiji.

Dodao je daCarGo „borio godinu dana u ime onih koji bi da ostanu i onih koji bi da se vrate u Srbiju“.

Pored dokumenta koji je upućen predstavnicima EU zaduženim za transport, pravo konkurencije, medjunarodne odnose i jedinici zaduženoj za Srbiju, CarGo je priložio i sve krivične prijave, inicijative i mišljenja, kao i ovlašćeni prevod spornog zakona, koji je resrno ministarstvo odbilo da dostavi Evropskoj uniji,  rekao je Guberinić.

„Očigledno je da je iza donošenja i sprovodjenja skandaloznog i protivustavnog zakona stajao deo države predvodjen resornom ministarkom Zoranom Mihajlović u sprezi sa taksi kartelom. Ministarka (Zorana) Mihajlović je mislila da će sakriti svoje prljave radnje i velika nedela, te da će zaustaviti proceduru u Evropskoj uniji tako što nije dostavila tražena dokumenta. Medjutim i u vezi sa ovim se prevarila“, istakao je Guberinić.

On je rekao da se CarGo uskladio i sa novim zakonom i promenio način funkcionisanja, ali da to ne menja suštinu da je zakon protivustavan, da onemogućava fer utakmicu, kao i da je protiv interesa gradjana i evropskog puta Srbije.

„Predajemo našu pravnu istoriju, ali to je pravni krvotok Srbije. Danas će EU delegacija moći da vidi pravni krvotok cele zemlje na jednom slučaju. Kada se govori o vladavini prava, CarGo je pravi sagovornik, a istorija ove pravne borbe istorija je borbe za prava gradjana u Srbiji. Prvenstveno za mlade, njihov ostanak i povratak u zemlju“, rekao je Guberinić.

Istakao da je CarGo za godinu dana podneo ustavne i druge inicijative, devet krivičnih prijava zbog zaključenja restriktivnog sporazuma, trgovine uticajem, nesavesnog rada u službi, zloupotrebe službenog položaja, lažnog prijavljivanja, zloupotrebe prava na štrajk, protivpravnog lišenja slobode, udruživanja radi vršenja krivičnih dela.
 
„Nismo birali ulicu, već institucije, ali nema nema odgovora od države, dok se pritisci, privodjenja i linčovanje članova CarGo nastavljaju. Medjutim – na njihove napade odgovarali smo argumentima. Na nasilje idemo istinom. Verujemo da smo i zato dobili obaveštenje od Evropske komisije krajem prošle godine da će vrlo pažljivo nadgledati situaciju u vezi sa konkurencijom, spornim zakonom, ali i slobodom pružanja usluga u Srbiji“, rekao je Guberinić.

Dodao je da veruju da će nova Evropska komisija „još snažnije raditi na približavanju Srbije Evropi i da će učiniti sve da se u Srbiji gradi vladavina prava u interesu gradjana, a ne da se pišu zakoni u interesu kartela“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.