U trendu

Čelnici kompanije Rio Tinto posetili region Loznice

BEOGRAD – Predsednik kompanije Rio Tinto Sajmon Tompson i izvršna direktorka kompanije Rio Tinto Minerals, koja ima izvršnu odgovornost za projekat litijum-borata Jadar, Šinejd Kaufman posetili su region Loznice proteklog vikenda.

U saopštenju kompanije Rio Sava Exploration navodi se da je poseta usledila nakon prošlomesečne odluke Uprave Rio Tinta da za projekat izdvoji 2,4 milijarde dolara, a pod uslovom da dobiju sva relevantna odobrenja, dozvole i licence i nastave angažovanje sa lokalnim zajednicama, Vladom Srbije i civilnim društvom.
Tompson je rekao da taj važan projekat ima potencijal, te da Srbija može da iskoristi priliku koju pruža sve veća potražnja za litijumom, vođena globalnom energetskom tranzicijom.

Kaufman je rekla da je ponosna na ono što je njihov tim postigao u Loznici otkako su njihovi geolozi otkrili Jadarit 2004. godine.

„Takođe sam u potpunosti sigurna u nastavljanje greenfield litijum projekta svetske klase koji će koristiti svetu i Srbiji“, navela je Kaufman.

Dodala je da je projekat Jadar osmišljen u skladu sa najvišim ekološkim standardima i da će biti razvijen „na način na koji možemo biti veoma ponosni“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.