U trendu

Cena autogasa dostigla 103 dinara za litar

BEOGRAD – Cena autogasa je na pojedinim pumpama u Beogradu dostigla novi rekord od 103 dinara za litar, čime je probijena maksimalna cena od 102 dinara koju je tečni naftni gas (TNG) zabeležio u decembru prošle godine.

Cena autogasa je u decembru, usled energetske krize, prvi put probila nivo od 100 dinara, da bi se još istog meseca vratila na oko 98 dinara.

Cena je zatim nešto oslabila i autogas se na većini pumpi u Beogradu prodavao po ceni od oko 92 dinara.

Od početka ove godine cena autogasa nastavila je polako da raste, da bi u poslednjim danima marta ponovo dostigla 102 dinara.

Poskupljenje TNG-a je, prema rečima predsednika Udruženja za TNG Ivana Brajovića, posledica kombinovanog delovanja više faktora, a pre svega poskupljenja prirodnog gasa i nafte, kao i ukrajinske krize.

„Ovaj gas nastaje kao proizvod prerade prirodnog gasa, gasnog kondenzata i sirove nafte, pa zato njegova cena korespondira sa cenama prirodnog gasa i sirove nafte, a koriguje se prema uslovima na lokalnim tržištima. Ukrajinska kriza dovela je do poskupljenja prirodnog gasa i sirove nafte do rekordnih nivoa, pa je i cena TNG-a, koji nastaje njihovom preradom, oborila sve rekorde“, rekao je prošle sedmice Brajović za Tanjug.

Cena autogasa je uvek bila skoro duplo manja u odnosu na cenu benzina BMB 95, koji se sada prodaje za 175 dinara po litru.

Na primer, krajem maja 2020. godine, kada je bilo poremećeno tržište naftnih derivata zbog pandemije i zatvaranja, litar benzina BMB 95 koštao je oko 123 dinara, a TNG-a 66 dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar