U trendu

Cena gasa porasla 2,5 posto na vest o Gaspromu

MOSKVA – Cene prirodnog gasa u Evropi danas su u porastu za 2,5 posto, nakon objave vesti na londonskoj ICE berzi da je Gasprom „odbio“ da rezerviše dodatne tranzitne kapacitete preko Ukrajine i Poljske za decembarske isporuke u Evropsku uniju.

Decembarski fjučersi gasa su na holandskom TTF čvorištu povodom te informacije skočili na 966 dolara za 1.000 kubnih metara, ili na 81,2 evra po MWh, ali su se kasnije vratili na nivo od 954 dolara, prenosi Tas s, pozivajući se na podatske sa ICE berze.

Od početka trgovačkog dana, rast cena gasa u Evropi iznosi preko 6,0 odsto, dodaje se u informaciji.

Ruska novinska agencija je ranije prenela da Gasprom nije rezervisao dodatne tranzitne kapacitete preko Ukrajine i Poljska za decembar na današnjim aukcijama, pozivajući se na podatke sa platformi RBP i GSA o rezultatima aukcija.

„Ukrajinski operater GTS-a“ je, kako se precizira, ponudio na aukciji u ponedeljak tranzitni kapacitet za decembar u iznosu do 9,8 miliona kubnih metara dnevno preko gasne stanice Sudža i do 5,2 miliona kubnih metara dnevno kroz stanicu Sohranovka.

Ali, prema rezultatima aukcije, koja je završena u 14 časova po moskovskom vremenu, nije registrovana potražnja za tim kapacitetima.

Gasprom takođe nije rezervisao dodatne kapacitete za pumpanje gasa kroz cevovod Jamal-Evropa preko Poljsku u decembru, prema podacima GSA platforme. Na aukciji su bile ponuđene količine od 89 miliona kubnih metara dnevno, dodaje se u informaciji agencije Tas s.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.