U trendu

Cena gasa u Srbiji ostaje nepromenjena do kraja godine

BEOGRAD – Skok cena gasa na svetskom tržištu rezultat je niskih temperatura tokom marta i aprila ove godine, nesreća u skladištima gasa u Rusiji i kašnjenja u izgradnji Severnog toka, ali ove okolnosti neće uticati na promenu cene gasa u Srbiji, jer postoji dugoročni ugovor sa „Gaspromom“, rekao je specijalni savetnik Ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, Petar Stanojević.

Stanojević je izjavio da su evropska skladišta bila prazna zbog zime koja je duže trajala, a da je nesreća u Rusiji uticala na smanjenje isporuke.

„Količine gasa nisu bile dovoljne i cena je sa 220, skočila na 580 dolara za hiljadu kubika, ali se to neće odraziti na cenu energenta u Srbiji, jer postoji desetogodišnji ugovor sa „Gaspromom“ koji važi do kraja ove godine“, rekao je Stanojević, gostujući na TV Prva.

Inače, naveo je on, cena gasa zavisi od geopolitičke situacije, koja diktira kretanja na evropskom i svetskom tržištu i da će formiranje cene za sledeću godinu u Srbiji zavisiti od pregovora „Srbijagasa“ sa „Gaspromom“, dok se tokom oktobra očekuje da cene gasa na svetskom tržištu budu u padu.

„Formiranje cena nafte i naftnih derivata na svetskom tržištu u najvećoj meri zavisi od odluka organizacija OPEK i OPEK Plus, prema čijim kvotama se određuje ponuda i formira cena, a trenutna cena sirove nafte niža je za nekoliko dolara za barel, što takođe utiče na nižu cenu goriva u Srbiji“, objasnio je Stanojević.

Dodao je da je cena je sa 75 pala na 65 dolara, najviše zbog najave SAD da će prestati sa stimulisanjem svojih rezervi.

„U Srbiji je inače povećana potrošnja za 3,4 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu, a skok cene benzina od 1,5 odsto pokazuje da ljudi putuju, dok skok cene dizela od 3,4 odsto da imamo ozbilnu privrednu aktivnost, što dokazuje i povećanje cene putnog bitumena od 10 procenata“, istakao je Stanojević.

Ovom prilikom savetnik ministarke je kazao da je manja potošnja kerozina, jer se avio-saobraćaj još uvek nije u potpunosti oporavio od pandemije, dodajući da se u narednom periodu očekuje da u ovom segmetnu Srbija zabeleži rast potrošnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.