U trendu

Cena lagodnog života u Jugoslaviji – još vraćamo kredite

Rano ujutro u ponedeljak, Srbija je iz budžeta isplatila tačno 69,7 miliona evra zbog zajmova iz perioda sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka koje su Titovi premijeri podizali kod svetskih kreditora. Srbiji je nedelju dana ranije na naplatu došlo 11,5 miliona evra kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Isplata skoro sedamdeset miliona evra samo ove nedelje odnosila se na deo kredita podignutog pre četrdesetak godina kod Pariskog kluba kreditora i to: 54,1 milion evra glavnice i 15,6 miliona evra kamate.

Srbija, prema pisanju domaćih medija, obaveze prema poveriocima iz doba SFRJ nije otplaćivala od maja 1992. do aprila 2002.godine. Sporazume o otplatama zaključila je od 2001. do 2005. s Pariskim i Londonskim klubom kao i sa Svetskom bankom. Tako ove godine na naplatu Srbiji ukupno dolazi 340 miliona evra kredita. Londonskom klubu ide 151 milion, Pariskom 121, a Svetskoj banci 65 miliona evra.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, Srbija se zadužila za ukupno 8,8 milijardi evra. Danas najviše dugujemo Pariskom klubu, oko milijardu evra, kod kojeg se kao republika zadužila za ukupno četiri milijarde evra. Na drugom mestu je Svetska banka (700 miliona evra), a IBRD je odobrio ukupno 1,8 milijardi evra kredita.

Srbiji nije pomoglo ni to što joj je otpisano 4,5 milijardi dolara ukupnog dugovanja između 2001. i 2006. godine.

Srbija će još dugo vremena kredite otplaćivati i Kini i Kuvajtu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.