U trendu

Cena pšenice skočila 4,0% na Čikaškoj berzi

LONDON – Cene pšenice su naglo porasle danas pošto je raketni napad na ukrajinsku luku Odesa tokom vikenda izazvao sumnju u pogledu moguće primene prošlonedeljnog sporazuma o otvaranju koridora za izvoz žitarica iz ratom „pocepane“ Ukrajine.

Rusija, Ukrajina, Ujedinjene nacije i Turska potpisale su u petak sporazum o ponovnom otvaranju tri ukrajinske crnomorske luke za izvoz žta, koji važi 120 dana i predviđa mesečni izvoz od pet miliona tona.

Cena pšenice na terminskom trgovanju na Čikaškoj berzi porasla je za skoro 4,0 procenta na 7,86 dolara po bušelu (džak od 27,2 kg), čime je skoro nadoknadila pad od petka od gotovo 6,0 posto nakon što je objavljen sporazum, javlja Rojters.

„Za ponovni početak ukrajinskog izvoza ne samo da je potreban bezbedni plovni kanal, već i bezbedne luke. Rusi su posejali sumnju u pogledu bezbednosti luka pre nego što se i osušilo mastilo na sporazumu“, rekao je jedan evropski trgovac.

Morske luke u Ukrajini su zatvorene od početka napada Rusije u februaru i dok je deo useva opremljen za izvoz železničkim i drumskim putem preko susednih zemalja, kao što su Rumunija i Poljska, milioni tona čekaju nagomilani na farmama.

Pad isporuka iz Ukrajine, jednog od najvećih svetskih izvoznika žitarica, doprineo je skoku cena hrane širom sveta, a agencije UN su upozorile da bi to moglo da dovede do gladovanja i masovne migracije neviđenih razmera.

„Pored neizvesnosti oko toga koliko će vremena biti potrebno za čićenje mina u lukama, vlasnici brodova jednostavno neće da plove u Ukrajinu, bez obzira na to kolika je vozarina, ako smatraju da će njihov brod pogoditi projektil“, kaže drugi evropski trgovac žitom za Rojters.

Ukrajina je u nedelju nastavila sa naporima da ponovo pokrene izvoz žita preko svojih luka u Crnom moru u skladu sa novim sporazumom, ali je upozorila da će isporuke trpeti ukoliko ruski raketni udar na Odesu znači da će ih biti još više.

Kremlj je saopštio danas da raketni udar neće uticati na izvoz žitarica. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao na konferenciji za medije da je Rusija gađala vojnu infrastrukturu.

Cena kukuruza na terminskom tržištu u Čikagu porasla je danas za 2,0 odsto na 5,75 dolara po bušelu, dok je bušel soje poskupeo za 0,9 procenata na 13,28 dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar