U trendu

Cene gasa u Austriji u novembru skočile za 109 odsto

BEČ – Cene gasa su u Austriji porasle za 109,2 odsto u odnosu na novembar 2021, dok su cene gasa i električne energije za domaćinstva u novembru 2022. blago pale u odnosu na oktobar, za 0,6 odsto i 3,7 odsto% retrospektivno.

Ovo je pokazalo istraživanje koje je danas objavila Austrijska agencija za energetiku (AEA).

Cene električne energije za domaćinstva porasle su za 19,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

„Povećanje cene struje deluje relativno bezazleno, bar u poređenju sa drugim energentima,“ ocenio je Franc Angerer, generalni direktor Austrijske agencij.

Precizirao je da su pojedinačne stavke u indeksu cena energije, poput cene struje, prosečne vrednosti za celu Austriju.

„U konkretnoj situaciji, međutim, ovaj prosek ne odražava razvoj u celini. Često posmatramo ogromna povećanja cena, od kojih su neka više nego udvostručena. Istovremeno, kupci i dalje imaju ugovore sa aktivnim garancijama cena“, naveo je Angerer.

Cena centralnog grejanja u novembru je ostala nepromenjena, a u odnosu na isti period prošle godine poskupljenje je 61,5 odsto.

Cena struje nastavlja opadajući trend započet u septembru, ali je stopa pala na 3,7 odsto.

Agencija je navela da je ovaj efekat povezan sa nizom mera koje je austrijska vlada sprovela krajem 2022. a čiji je cilj da građanima nadoknadi troškove električne energije.

U odnosu na isti period prethodne godine, poskupljenje struje u novembru iznosilo je svega 19,7 odsto.

Cene dizela su takođe blago niže u novembru za 3, odsto u odnosu na oktobar, ali su u odnosu na isti period prethodne godine porasle za 37,9 odsto, navodi se u saopštenju AEA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar