U trendu

Cene gasa u Srbiji će padati do sredine 2017. godine

Direktor JP Srbijagas, Dušan Bajatović, izjavio je da će cene gasa u Srbiji padati do sredine 2017. godine, budući da bi prema „naftnoj formuli“ sadašnji uspon cena „crnog zlata“ na svetskim tržištima, koji može da se odrazi i na cene gasa, imao na našem tržištu odloženi efekat od devet meseci.

Bajatović je naveo za televiziju N1 da se nekadašnji pad cene nafte, zbog „naftne formule“, i dalje odražava na aktuelne cene gasa, niske i konkurentne.

„Što se tiče cene gasa u dolarima, ona će sigurno padati zaključno sa poslednjim kvartalom ove godine i prvim kvartalom 2017, što je sigurno dobra vest. Očekujem da mi nećemo imati takva inflatorna dešavanja na našem tržištu, dolar će sigurno menjati svoju vrednost u odnosu prema evru, možda će to nešto korigovati cenu gasa, ali ne toliko da ne bismo imali konstantno pojeftinjenje praktično sve do polovine 2017. – što je dobra vest za potrošače“, rekao je Bajatović.

Očekivanja svetskih kompanija za trogodišnji period od 2015. su, podseća Bajatović, da će nafta biti na 50 dolara za barel, ali dodaje, ukoliko bi se očekivanja premašila, cena gasa rasla bi srazmerno.

Tako bi ceni nafte od 50 dolara za barel, cena hiljadu kubika gasa bila bi 170 dolara. Rast na 60 dolara za barel, podigao bi i hiljadu kubika gasa na dvesta dolara, a kao najlošije predviđanje – nafta od 70 dolara, povukla bi za sobom cenu gasa na 230 dolara za hiljadu kubika, navodi N1.

Cene nafte su dostigle danas u azijskom trgovanju novi maksimalan nivo u ovoj godini, budući da je usporavanje bušenja u SAD i povećanje prerade u kineskim rafinerijama poduprlo nade da će se globalna prezasićenost ponude ublažiti brže nego što se očekivalo.

Američka „laka“ nafta WTI za isporuku u junu skočila je za 62 centa (1,34 odsto) na 46,83 dolara po barelu, a za 62 centa je poskupela i severnomorska sirova nafta „brent“,  na 48,45 dolara za barel, što je poskupljenje od 1,30 procenata, prenela je agencija AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.