Cene mesa padaju – svinjetina jeftinija

Na tržištu mesa polako dolazi do stabilizacije, jer je primetan porast broja tovljenih svinja, pa su trgovci odlučili da snize cene u maloprodaji za oko 30-ak dinara.

U prethodnih mesec dana, takođe, značajno je smanjena i potrošnja mesa, odnosno došlo je do pada prodaje za oko 20 odsto.

Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije (PKS) kaže da trenutna situacija ukazuje na laganu stabilizaciju na trižistu.

On je dodao da je građanima svakako bilo skupo da za svinjski file plaćaju 600 dinara po kilogramu i da su, između ostalog, zbog smanjene potrošnje trgovci snizili cene.

„Ipak, ne mogu cene na tržištu da rastu u nedogled“, rekao je Budimović i naveo da se očekuje i da farmeri stave više komada svinja u tov, što dugoročno može da utiče na stabilizaciju na trižstu.

U Industriji mesa „Matijević“ kažu da je situacija na tržištu i dalje nestabilna, ali da se primećuje blagi porast kada je reč o broju svinja, jer je prethodno došlo do nestašice svinja na tržištu.

U „Matijeviću“ kažu da su u skladu sa situacijom na tržištu i blagog pada nabavne cene korigovali cene svinjskog mesa.

Sada je u „Matijeviću“ za kilogram svinjskog buta potrebno izdvojiti 499 dinara, a redovna cena do pre neki dan bila je 529 dinara po klogramu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.