U trendu

Cene nafte beleže najveći nedeljni rast od avgusta

LONDON – Cene nafte su na putu da trgovačku sedmicu završe najvećim nedeljnim rastom od kraja avgusta, pošto se tržišno raspoloženje oporavilo usled popuštanja zabrinutosti vezanih za uticaj omikron vartijante kovoda na globalni ekonomski rast i potražnju za gorivom.

Oba međunarodno referentna tipa nafte, Brent i WTI, po svemu sudeći će zabeležiti rast cene od oko 8,0 posto ove sedmice, prvi put u poslednjih sedam nedelja, uprkos kratkotrajnoj navali investitora na unovčavanje profita.

Fjučersi severnomorske nafte Brent su porasli za 99 centi ili 1,3 posto, na 75,41 dolara po barelu na trgovanju u ranim popodnevnim satima danas, nakon pada od 1,9 procenata u četvrtak, izveštava Rojters.

Cena fjučersa američke sirove nafte WTI ojačala je za 1,08 dolara, odnosno za 1,5 procenata na 72,02 dolara, oporavljajući se od pada od 2,0 posto na jučerašnjem volatilnom trgovanju.

Izveštaj američkog Ministarstva rada o nastavku rasta potrošačkih cena u novembru, pri čemu je međugodišnja stopa inflacije dostigla najviši nivo od 1982. godine, dodatno pojačao optimizam u pogledu potražnje za naftom.

Ranije ove nedelje tržište nafte je nadoknadilo oko polovine gubitaka koje je pretrpelo od 25. novembra, kada je objavljena vest o novom omikron soju vorusa. Oporavak cena „crnog zlata“ su podstakli rezultati prvih istraživanja o novom virusu, a prema kojima tri doze Fajzerove vakcine protiv kovida-19 pružaju zaštitu od omikrona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar