U trendu

Cene nafte napreduju ka jednogodišnjem najvišem nivou

LONDON – Cene oba referentna tipa nafte na svetskim tržištima kreću se danas blizu svojih najviših nivoa u poslednjih godinu dana, podstaknute smanjenjem zaliha „crnog zlata“ i benzina u SAD i podgrejanim nadama u oporavak tražnje zbog prognoze OPEK-a o deficitu ponude na tržištu tokom ove godine.

Fjučersi severnomorske naftu Brent porasli su za 91 cent ili 1,6 posto, na 58,37 dolara za barel na popodnevnom trgovanju u 14:42 caša po srednjoevropskom vremenu, što je njihov najviši nivo u poslednjih oko 11 meseci, izveštava Rojters.

Američka WTI nafta je na terminskom tržištu ojačala za 90 centi ili 1,6 odsto, na 55,66 dolara za barel, nakon što je ranije danas u jednom trenutku dotakla jednogodišnji maksimum od 55,85 dolara za barel.

Tržište je takođe ohrabrila vest da su demokrate u američkom Kongresu preduzele prve korake da proguraju korona paket ekonomske podrške predsednika DŽoa Bajdena, vredan 1,9 biliona dolara, bez podrške republikanaca.

Američko udruženje naftne industrije API izvestilo je da su zalihe sirove nafte u SAD u pale za 4,3 miliona barela u sedmici završenoj 29. januara.

Zalihe benzina su potonule za 240.000 barela, nasuprot očekivanjima analitičara da će porasti 1,1 milion barela. Takođe su pale zalihe destilata.

Zvanični podaci američke vlade o zalihama treba da budu objavljeni kasnije danas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.