Cene nafte reterirale pod pritiskom nagomilanih zaliha u SAD

MELBURN/SINGAPUR – Cene nafte su se povukle danas sa 11-mesečnog maksimuma zabeleženog prošle nedelje, pod pritiskom rasta američkih zaliha i bojazni da će uvođenje novih korona ograničenja u Kini smanjiti potražnju u toj zemlji, najvećem svetskom uvozniku „crnog zlata“.

Cena fjučersa nafte Brent je pala na azijskom trgovanju za 58 centi ili za 1,03 posto, na 55,52 dolara za barel, čime je neutralisan jučerašnji mali dobitak od dva centa.

Fjučersi američke WTI nafte su pojeftinili za 65 centi ili za 1,2 procenta, na 52,48 dolara po barelu, nastavljajući silazni trend od prethodnog dana kada su pali za 18 centi, prenosi Rojters.

.Na tržištima se danas s nestrpljenjem iščekuju zvanični podaci američke Uprave za energetske informacije (EIA) o zalihama natfe u SAD, nakon što je izveštaj Američkog instituta za naftu (API), objavljen u sredu, nagovestio neočekivani skok zaliha od 2,6 miliona barela, što je suprotno očekivanjima analitičara koji su predviđali pad za 1,2 miliona barela.

Novi talas korona slučajeva u Kini primorao je vasti na uvođenje novih mera ograničenja, što je pojačalo zabrinutost tržišnih aktera da će biti zaustavljen oporavak tražnje za gorivom u toj zemlji, koji je krajem prošle godine podržao rast cena ovog tog energenta.

Šangaj, vodeće kinesko trgovinsko i poslovno čvorište, izvestio je o prvim lokalnim slučajevima prenošenja zaraze u poslednja dva meseca, a zvanični Peking je apelovao na jude da ne putuju tokom predstojećih praznika lunarne nove godine, kada na desetine miliona gradskih radnika obično odlaze u svoje zavičaje u unutrašnjosti zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.