U trendu

Cene nafte u usponu zbog prekida rada rafinerije u SAD-u

LONDON – Cene nafte su danas porasle usled prekida rada velike rafinerije na istočnoj obali SAD-a i industrijskih podataka koji su pokazali da su američke zalihe nafte pale više nego što se očekivalo.

Severnomorska nafta „brent“ poskupela je za 1,24 dolara na 66,29 dolara po barelu, dok je američka „laka“ nafta (WTI) poskupela za 1,61 dolar na 59,44 dolara po barelu, prenosi njujorška agencija „Blumberg“.

Kompanija „Filadelfija enerdži solušens“ će nastojati da trajno zatvori svoju rafineriju nafte u istoimenom gradu, nakon što je veliki požar prouzrokovao znatnu štetu na kompleksu, navodi „Blumberg“ pozivajući se na dva izvora upoznata sa planovima.

„Nafta je poskupela nakon objavljivanja podataka Američkog naftnog instituta (API) i poremećaja u radu rafinerije na istočnoj obali SAD“, kaže Olivije DŽejkob iz konsultantske kuće Petromatriks.

Zalihe nafte u SAD pale su za 7,5 miliona barela u nedelji zaključno sa 21. junom na 474,5 miliona, u poređenju sa očekivanjima analitičara koji su prognozirali pad od 2,5 miliona barela, pokazali su podaci API.

Istovremeno, zalihe nafte u američkom naftnom čvorištu Kušingu pale su za 1,3 miliona barela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.