U trendu

Cene ogrevnog drveta u Sloveniji najviĆĄe u 10 godina

LJUBLJANA – Polovina slovenačkih domaćinstava radije se greje na drvna goriva nego na druge vrste energenata. Onima koji za grejanje koriste ogrevno drvo ili pelet, ovogodiĆĄnja grejna sezona biće skuplja, dok je situacija sa drvnom sekom drugačija, budući da je cena čak i pala, piĆĄe portal 24ur.

U poređenju sa loĆŸ-uljem, pelet je jeftiniji 45 odsto, a drvna seka za čak 82 posto. Kompanije koje koriste drvo kao primarnu sirovinu ističu da je cena utrostručena u odnosu na proiĆĄlu grejnu sezonu.

IstraĆŸivanje Instituta za ĆĄumarstvo Slovenije pokazalo je da je viĆĄe od polovine domaćinstava na selu samoodrĆŸivo sa ogrevnim drvetom, jer se snadbeva iz sopstvenih ĆĄuma. Većina slovenačkih ĆĄuma je u privatnom vlasniĆĄtvu. Ali, oni koji moraju da kupe ogrevno drvo platiće ga znatno skuplje.

Prema podacima Instituta za ơumarstvo, cene ogreva u Sloveninji su na početku ovogodiơnje grejne sezone najviơe u poslednjih deset godina (cene se prate pre i posle grejne sezone).

U oktobru je cena po toni ogrevnog drveta bila 195 evra, ơto je za 17 odsto viơe nego na kraju grejne sezone u maju ove godine, i za čak 42 procenta viơe nego pre deset godina.

Prema rečima dr Nike Kranjc iz Ć umarskog instituta, poskupljenje je posledica veće potraĆŸnje za ogrevnim drvetom, ĆĄto je najverovatnije posledica energetske krize. „MoĆŸda je po sredi i neki psiholoĆĄki momenat da se ljudi odlučuju za kupovinu veće količine ogrevnog drveta. S druge strane, razlog je i manja seča proĆĄle godine zbog epidemije i zatvaranja zemlje. Lanjska seča je bila najslabija u posleđih pet godina. Seča se uglavnom obavlja zimi ili u rano proleće, kako bi se drvo suĆĄilo tokom leta. PoĆĄto je proĆĄle godine ona bila manja, ove godine je i ponuda odgovarajućih ogrevnih drva manja na trĆŸiĆĄtu“, objaĆĄnjava Kranjc.

Pelet, koji je najskuplje drvno gorivo, nije poskupeo kao cepano drvo. Tona peleta upakovanog u dĆŸakove od 15 kilograma koĆĄta u proseku 275 evra, ĆĄto je sa dva odsto viĆĄe nego na kraju proĆĄle grejne sezone, odnosno za tri posto skuplje nego u istom lanjskom periodu.

Najjeftiniji oblik drvnog ogoreva na trĆŸiĆĄtu je seka, koja se pravi od drveta najloĆĄijeg kvaliteta ili najčeơće od drvnog otpada. Trenutna cena tog ogreva je je 65 evra po toni i niĆŸa je za petinu nego na kraju prethodne grejne sezone. Razlog pojeftinjenja leĆŸi u zatvaranju zemlje tokom epidemije, uključujući zatvaranje vrtića i ĆĄkola, ĆĄto je rezultiralo padom potraĆŸnje i potroĆĄnje, piĆĄe portal 24ur.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.