U trendu

Cene stanova u Sloveniji počele da stagniraju

LJUBLJANA – Cene stambenog prostora u Sloveniji od početka ove godine pokazuju trend smirivanja iako su u proseku vrlo visoke, pa kvadrat stana u Ljubljani nije daleko od tri hiljade evra.

Kako je danas objavila državna geodetska uprava, koja vodi evidenciju poslova vezanih za stambene nekretnine, cene stanova i kuća u prvoj polovini ove godine pokazale su trend stagnacije iako su i dalje vrlo visoke i skoro na nivou onih iz 2008. godine, kad je došlo do globalne finansijske krize u svetu, javila je Hina.

Prosečna cena kvadratnog metra stana koji nije novogradnja u Sloveniji u prvoj polovini ove godine iznosila je 1.810 evra, što je malo povećanje od 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije.

Međutim, cene stanova znatno su više od proseka na traženim lokacijama, posebno u Ljubljani, na slovenačkoj obali i na primer na Bledu.

Tako je prosečna cena kvadrata stana koji nije nov u Ljubljani početkom godine iznosila 2.780 evra, ali je stagnirala u odnosu na prošlu godinu i verovatno dostigla svoj vrhunac.

Na području kratke, ali za mnoge atraktivne slovenačke obale cene kvadrata takođe su vrlo visoke pa izvan Kopra kao središnje urbane morske destinacije dostižu skoro 2.700 evra, što je sedam posto više nego lani.

Rast cena nekretnina na slovenačkoj obali i dalje je vrlo izrazit, posebno u zadnje tri godine.

Cena „novog“ stambenog kvadrata u samom Kopru u prvoj je polovini godine prema podacima geodetske uprave iznosila 2.440 evra i za četiri odsto je premašila prošlogodisnju cenu.

U okolini Ljubljane kvadrat se prodavao po 2.180, a u Kranju po 2.060 evra, što je otprilike visina dve prosečne neto plate.

Promet nekretninama u Sloveniji ove je godine u odnosu na lanjsku povećan za dva odsto, pa je nekretninama u prvih šest meseci bilo sklopljeno skoro 18.000 transakcija ukupne visine veće od 1,3 milijarde evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.