U trendu

Cene termalnog uglja skočile 106 posto ove godine

LONDON – Rast potražnje za električnom energijom, infrastrukturni problemi i skok globalnih cena gasa, uticali su na neverovatan oporavak cena najomraženijeg energenta u svetu – uglja.

Cena australijskog termalnog uglja u luci NJukasl, koji se smatra reperom za ogromno azijsko tržište, skočila je za 106 posto ove godine na više od 166 dolara po metričkoj toni, prema najnovijoj nedeljnoj proceni Argusa, provajdera cena na robnim tržištima, piše CNBC.

Nedeljni indeks cene uglja u Njukaslu, koji je početkom septembra iznosio 46,88 dolara, sada se, po svemu sudeći, približava istorijskom maksimumu od 195,20 dolara koji je zabeležen u julu 2008. Njegov južnoafrički ekvivalent, indeks Ričards Bej, zaključio je nedelju do 13. avgusta na nivou od 137,06 dolara po metričkoj toni, što je rast od 55 procenata ove godine.

Da bi se shvatilo o kakvom se izuzetnom skoku cena termalnog uglja radi, CNBC navodi da je međunarodna referentna nafta Brent od početka godine do danas ojačala za 33 procentra na godišnjem nivou.

Skok tražnje za termalnim ugljem, koji se koristi u proizvodnji električne energije, ozbiljno dovodi u pitanje tzv. „energetsku tranziciju“, ocenjuje američki medij, i dodaje da je reč o fosilnom gorivu s najvećim intezitetom emisije ulgljenika, te da je stoga njegova zamena najvažniji cilj na putu zaokreta ka alternativnim obnovljivim izvorima.

Ipak, iako kreatori politika i poslovni lideri neprestano gorove o posvećenosti ciljevima za rešavanje sve dublje klimatske krize, mnogi se i dalje oslanjaju na fosilna goriva kako bi držali korak sa rastućom potražnjom za energijom, navodi se u tekstu.

JulIja Bučnjeva, direktorka za prirodne resurse u kompaniji Fič Rejtings, kaže za CNBC da je termalni ugalj i dalje ključni globalni izvor energije, i da još uvek ima više od 35 posto udela u globalnoj proizvodnji energije.

„Očekujemo da će se udeo uglja u proizvodnji energije smanjivati sprovođenjem programa energetske tranzicije, međutim to će imati prilično dugoročan uticaj na tržište. U srednjoročnom periodu očekuje se rast potražnje za ugljem na tržištima u razvoju sa manje strogim ekološkim planovima, naročito u Indiji, Pakistanu i Vijetnamu, gde u prozivodnji dominira energija iz uglja“, rekla je Bučnjeva.

Dodala je da će, budući da SAD i EU učestvuju sa samo 10 posto u svetskoj potražnji za ugljem, očekivano smanjenje u ovim regionima imati ograničen uticaj na globalno tržište.

Na pitanje da li bi cene termalnog uglja mogle da nastave rast u narednim mesecima, Bučnjeva je odgovorila da njihov trenutno visok nivo ne proističe iz troškova i da stoga one nisu održive.

„Očekujemo da će se cene normalizovati tokom ostatka godine“, rekla je ona.

Fič Rejtings procenjuje da će cena visokoenergetskog australijskog uglja krenuti da pada prema nivou od 81 dolara po metričkoj toni, prenosi američka tv stanica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.