U trendu

Cene termalnog uglja u Kini porasle 7,3% na početku 2022. godine

PEKING – Cene fjučersa termalnog uglja na kineskom tržištu porasle su za čak 7,3 odsto na početku 2022. godine, zbog zabrinutosti vezanih za smanjenje isporuka nakon što je Indonezija, najveći kineski strani dobavljač, zabranila izvoz.

Cena fjučersa termalnog uglja za isporuku u maju porasla je na otvaranju današnjeg trgovanja na robnoj berzi u DŽengdžou za 7,3 posto na 708 juana (111,10 dolara) po toni, i na putu je da zabeleži najveći dnevni porast od 25. novembra, prenosi Rojters.

Do ovakvog kretanja cena dovela je najava Indonezije u subotu o zabrani izvoza uglja u januaru zbog zabrinutosti da bi niske zalihe uglja u domaćim elektranama za posledicu mogle da imaju prekide u snabdevanju strujom širom zemlje.

Kina je tokom 11 meseci prošle godine iz Indonezije uvezla 178 miliona tona uglja, uglavnom termalnog, što čini više od 60 odsto njenog ukupnog uvoza uglja, pokazali su carinski podaci.

Zabrana izvoza ovog energenta iz Indonezije dolazi u burno vreme za tržište uglja, na kojem su cene prošle godine uzletele do rekordnih nivoa usled skoka tražnje i pada ponude u Kini, što je dovelo do restrikcija struje u nekim regionima te zemlje.

Cene fjučersa uglja na berzi u DŽengdžou su se 19. oktobra prošle godine popele na rekordnih 1.848 juana (više od 290 dolara) po toni.

Kina je u novembru proizvela rekordnih 370,84 miliona tona uglja kako bi obezbedila dovoljne isporuke energije tokom zimske grejne sezonu. Međutim, predviđa se da će proizvodnja opasti budući da će elektrane usporiti dopunjavanje zaliha jer vlada sprovodi stroge mere kažnjavanja ilegalnog rudarenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar