U trendu

Centralna banka Engleske podigla kamatne stope na 4 odsto, sledi blaža recesija

LONDON – Velika Britanija će ove godine ući u recesiju, ali će ona biti kraća i manje ozbiljna nego što se ranije pretpostavljalo, saopštila je danas Banka Engleske.

Kako navodi Bi-Bi-Si, očekuje se da recesija potraje nešto više od godinu dana, umesto malo više od dve godine, kako se ranije mislilo, jer računi za energente padaju, a cene sporo rastu, što će za posledicu možda imati manji porast nezaposlenosti i manje otpuštanja.

Banka Engleske podigla je kamatne stope sa 3,5 na 4 odsto, što je dovelo do drugačijih prognoza.

Ovo je 10. povećanje troškova pozajmljivanja i povećaće pritisak na mnoga domaćinstva koja se već suočavaju sa povećanim troškovima života, prenosi britanski javni servis.

Povećanje kamatnih stopa znači da će vlasnici kuća sa tipičnom hipotekom, koja prati oscilacije u kamatni stopama, plaćati hipoteku za oko 49 funti više mesečno, dok oni na hipotekama sa standardnom promenljivom stopom, najverovatnije će se suočiti sa povećanjem od oko 31 funte.

Centralne banke povećavaju kamatne stope da bi se uhvatila u koštac sa inflacijom, koja je u Britaniji na 10,5 odsto, na najvišoj stopi u poslednjih 40 godina.

Stručnjaci navode da više kamatne stope mogu podstaći potrošače da više štede i troše manje, što bi trebalo da dovede do zaustavljanja rasta cena.

Banka je ranije objavila predviđanja da će Ujedinjeno Kraljevstvo upasti u recesiju krajem 2022, sa opadanjem
tokom 2024, a prema novim prognozama, recesija će trajati kraće, sa početkom u prva tri meseca ove godine, sve do završetka koji se očekuje do marta naredne godine.

Bi-Bi-Si podseća da se recesijom smatra kada se privreda smanjuje tokom dva uzastopna tromesečja ili kvartala, kada kompanije obično zarađuju manje novca i optuštaju radnike i tako smanje poreske prihode koji se koriste za javne usluge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar