Centralna banka SAD podigla kamatnu stopu

Federalne rezerve  –  centralna banka SAD, podigle su danas referentnu kamatnu stopu po drugi put za tri meseca, signalizirajući time da će ove godine biti i drugih povećanja i da će ukupan rast kamat abiti postepen. Taj potez odražava doslednu solidnost privrede SAD i verovatno će dovesti do povećanja kamate na neke potrošačke i poslovne kredite.

Ključna kratkoročna kamatna stopa Feda je povećana za četvrtinu procenta, sa 0,75 odsto na i dalje niskih 1,00 odsto. Centralna banka je to u saopštenju objasnila jačanjem tržište rada i rastom cena, čime se približila postizanju ciljeva za zapošljavanje i inflaciju.

Poruka Feda je da skoro osam godina od završetka „velike recesije“, privredi više nije potrebna podrška ultra – niskom kamatom na zaduživanje i da je dovoljno zdrava da izdrži skuplje kredite.

Predvidjanja centralne banke su se malo promenila i zvaničnici ove i naredne godine očekuju privredni rast od 2,1 odsto, ali i opadanje rasta na 1,9 odsto 2019.  godine. Predsednik Donald Tramp je ranije rekao da njegov ekonomski program može da donese rast od 4,0 odsto.

Merilo zdravlja privrede – bruto-domaći proizvod i dalje je ispod nivoa koji kakateriše zdravu ekonomiju.

Fed obično podiže kamatu da bi sprečio „pregrevanje“ ekonomije i previsok rast inflacije. Ali, tokom istorije, napori Fed za kontrolu inflacije ponekad su išli predaleko – usporavanje zaduživanja i potrošnje je bilo toliko da je pokretalo recesiju. I sadašnja ekspanzija koja je zvanično počela 2009. godine, treća je po trajanju od Drugog svetskog rata.

Referentna kamatna stopa Feda, posle umerenog povećanja decembra 2015. godine i decembra 2016. godine, a zatim ponovo danas, i dalje je veoma niska po istorijskim standardima. Ali, ako Fed ove godine podigne stopu tri ili četiri puta i još triput 2018, referentna kamatna stopa će biti na nivou koji će početi da guši privrednu aktivnost, ukazuje AP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.