U trendu

Centralna banka Ukrajine devalvirala nacionalnu valutu za 25%

KIJEV – Narodna banka Ukrajine (NBU) smanjila je zvanični kurs grivne prema američkom dolaru za 25 posto, objavljeno je na veb sajtu ukrajinskog monetarnog reagulatora.

U saopštenju se navodi da će taj potez poboljšati konkurentnost ukrajinskih proizvođača, da će nivo deviznpg kursa biti u funkciji raznih grupa preduzeća i domaćinstava i da će podupreti otpornost privrede tokom rata, prenosi Raša tudej.

Ukrajinski regulator je dodao da je „razlog za ovakvu odluku bila promena osnovnih parametara” ukrajinske ekonomije i jačanje američkog dolara prema drugim valutama

Novi devizni kurs grivne, prema odluci NBU, utvrđen je na 36,5686 grivni za jedan dolar, dok je ranije, na početku ruske vojne operacije krajem februara, iznosio 29,25 grivni za dolar.

Guverner NBU Kiril Ševčenko je rekao da će novi devizni kurs „postati sidro privrede i učiniti je otpornijom u vreme neizvesnost” i da će „održavanje fiksnog kursa omogućiti NBU da zadrži kontrolu nad kretanjem inflacije i podržatii nesmetano funkcionisanje finansijskog sistema“.

Prema prognozi NBU, inflacija u Ukrajini bi do decembra mogla da pređe nivo od 30 procenata.

Centralna banka takođe očekuje da će ova promena povećati devizni priliv izvoznika i smanjiti „špekulativno ponašanje učesnika na tržištu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.