U trendu

Centralne banke zemalja G20 će kalibrirati podizanje kamata

NUSA DUA – Lideri Grupe 20 (G20) vodećih svetskih ekonomija saopštili su danas da će njihove centralne banke nastaviti da kalibriraju tempo pooštravanja monetarne politike, imajući na umu potrebu da se ograniči „prelivanje efekata na druge zemlje“.

U saopštenju se navodi da su članice G20 ponovo potvrdile posvećenost izbegavanju prekomerne volatilnosti deviznih kurseva, pri čemu istovremeno priznaju da su „mnoge valute zabeležile značajna pomeranja“ ove godine, prenosi Rojters.

„Centralne banke G20… pomno prate uticaj cenovnih pritisaka na inflaciona očekivanja i nastaviće da na odgovarajući način kalibrišu tempo pooštravanja monetarne politike zavisno od pokazatelja i uz jasno obrazloženje“, dodaje se dalje.

Zbog prisutne zabrinutosti u ekonomijama u usponu povodom uticaja koje bi agresivno povećanje američkih kamatnih stopa moglo da ima na njihova tržišta, ističe se da će centralne banke G20 imati na umu potrebu da se ograniče prelivanja negativnih efekata.

„Nezavisnost centralnih banaka je ključna za postizanje ovih ciljeva i jačanje kredibiliteta monetarne politike“, zaključuje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar