U trendu

CEP: U izveštaju EK ekonomski napredak Srbije dobio lošu ocenu

Centar za evropske politike (CEP) upozorio je danas da u godišnjim izveštajima Evropske komisije, Srbija u oblasti napretka u ekonomiji od 2015. godine ima istu ocenu spremnosti – umereno pripremljena, koja znači da ni u toj oblasti ne napreduje dovoljno brzo.

CEP je u saopštenju naveo da je najnoviji izveštaj u javnosti izazvao komentare zbog kritika koje su se odnosile na političke oblasti, dok je ocena koja se odnosi na ekonomiju doživljena kao napredak.

Medjutim, EK za napredak koristi  ocene od „nazadovanje“ do „veoma dobar napredak“, a za spremnost od „rana faza“ do „veoma napredna faza“, a kada je u pitanju ekonomija, Srbija ima istu ocenu spremnosti od uvođenja ocena (2015) – umereno pripremljeni, navodi se u saopštenju.

„To znači da je Srbija, kada se gleda na skali od jedan do pet, ocenjena trojkom. Iako izraz ‘umereno pripremljeni’ može zvučati kao pozitivna ocena, moramo biti obazrivi u tumačenju. Evropska komisija koristi dosta tehnički rečnik u ovim izveštajima, pa se realna ekonomska situacija i procena stanja mora tražiti u detaljnijem čitanju izveštaja“, pojasnila je  izvršna direktorka CEP Ranka Miljenović.

„Čak i kad pogledamo pojedinačne kriterijume, izveštaj Evropske komisije zaista kaže ono što su predstavnici vlasti i preneli – da je Srbija ostvarila napredak u ekonomskim poglavljima. Međutim, kada se pogleda šira slika i uzmu u obzir svi podaci, možemo videti kakvo je zapravo stanje ekonomije u našoj zemlji – da ne napredujemo dovoljno brzo“, navodi CEP.

„Jedan podatak koji ukazuje na to kako pojedinačne ocene malo znače kada je u pitanju bolji život građana je da je bruto društveni proizvod Srbije po glavi stanovnika izražen u paritetu kupovnoj moći na nivou je 37 odsto od  prosečnog u EU i to već deceniju unazad“, navela je Miljenović.

Istraživač u CEP-u Miloš Janjić dodao je da „biti umereno pripremljen za članstvo nije ni blizu dovoljno dobro i to je poruka koju predstavnici vlasti ne prenose javnosti“.

„Neophodan je znatno veći dijalog u javnosti oko ekonomskih tema uključenih u pregovore sa EU. Takođe, ekonomske teme bi trebalo da imaju veći prostor u radu organizacija civilnog društva i u medijima“, zaključio je Janjić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.