U trendu

Češka pregovara s VW-om i LG-om o gradnji fabrike baterija

PRAG – Češko Ministarstvo industrije i državno komunalno preduzeće ČEZ intenzivirali su danas aktivnosti vezane za plan izgradnje fabrike baterija za električna vozila, u nameri da nađu partnere za taj projekat vredan više od dve milijarde dolara.

Češka želi da privuče nekog od igrača iz industrije automobila ili baterija za ulaganje u fabriku čiji bi godišnji kapacitet mogao da bude 40 GWh, prenosi Rojters.

Ministar industrije Karel Havliček izjavio je da su vodili razgovore sa Folksvagenom (VW), inače vlasnikom češkog proizvođača automobila Škoda Auto, kao i sa južnokorejskim LG-om.

Ministarstvo industrije i ČEZ su potpisali danas memorandum o finansijskoj podršci za ovaj projekat, a procenjeno ulaganje za prvu fazu projekta dostiže više od 50 milijardi kruna (2,29 milijardi dolara). U fabrici bi se otvorilo 2.300 radnih mesta.

Povodom razgovora sa drugim partnerima, Havliček je rekao da ne isključuje mogućnost da se u budućnosti dođe i do plana o izgradnji druge fabrike, ali da to trenutno cilj države.

„Cilj nam je da izgradimo jednu fabriku, a pregovaramo sa dva partnera“, naveo je on.

Dodao je takođe da je država spremna da ponudi podsticaje investitoru.

Ova zemlja je jedna u nizu koje nemačka automobilska grupa VW razmatra kao destinaciju za jednu od šest fabrika baterija koje namerava da izgradi u Evropi do 2030. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.