U trendu

Cetiri drzave EU: Izbaciti gasne projekte iz zelenih investi

BRISEL – Austrija, Danska, Švedska i Holandija zatražile su danas od Evropske unije da ne označi gasne energetske projekte kao zelene investicije, dok Brisel pokušava da finalizuje pravila o kategorizaciji goriva koja zaslužuju oznaku održivosti.

Evropska komisija je krajem prošle godine sačinila plan prema kojem su gas i nuklearna energija ožnačeni kao zelene investicije, što je izazvalo podelu između 27 zemalja unutar bloka zbog neslaganja oko toga na koji način goriva treba da doprinesu prelasku Evrope na čistu energiju.

„Nedostatak naučnih dokaza za uključivanje fosilnog gasa u kategoriju održivih goriva trebalo bi da navede Evropsku komisiju da ponovo razmotri taj predlog“, piše u zajedničkom pismu četiri zemlje upućenom šefu finansijskih službi EU, prenosi Rojters.

Investicije u gas, dodaje se dalje, ne bi trebalo da budu označene kao zelene osim ako projekat ne predviđa emitovanje manje od 100 grama ugljen-dioksida po kilovat satu. To je u skladu sa preporukama koje su prošle nedelje dali stručni savetnici EU o pravilima kategorizacije, ali je daleko niže u odnosu na limit od 270 grama po KWh iz nacrta plana Komisije.

Članice EU čekaju konačan predlog Komisije, koji treba da bude objavljen u sredu.
Kada bude objavljen, većina u Evropskom parlamentu ili nadmoćna većina koju čini od 20 od ukupno 27 zemalja članica EU, mogla bi da blokira predlog, navodi Rojters.

Propisi o gasu i nuklearnoj eneregiji odlažu se više od godinu dana zbog dubokih nesuglasica u bloku.

Neke države, među kojima su Poljska i Češka, vide gas i nuklearnu energiju kao ključne u procesu napuštanja upotrebe uglja, najprljavijeg foslinog goriva. Protivnici, pak, navode zabrinutost u pogledu bezbednosti odlaganja nuklearnog otpada i tvrde da ne bi bilo kredibilno označiti gas, koji je fosilno gorivo, kao zeleno.

Gas prilikom sagorevanja u elektranama proizvodi otprilike polovinu emisije CO2 koju generiše ugalj, ali se gasna infrastruktura takođe povezuje sa emisijom metana, gasom koji jako doprinosi efektu staklene bašte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.