CG: Ako izostanu ostavke, sledi smena direktora uprava

PODGORICA – Crnogorski ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je direktorima uprava koje su direktno povezane s tim resorom vlade saopštio da vladajuća većina očekuje od njih da podnesu ostavke, saznaju “Vijesti” iz više izvora u izvršnoj vlasti i upravama.

Radi se o Poreskoj upravi (PU), Upravi carina (UC), Upravi za imovinu i Upravi za igre na sreću, sa čijim je direktorima Miomirom Mugošom, Vladanom Jokovićem, Blažom Šaranovićem i Jelenom Savković Baptistom ministar finansija imao pojedinačne sastanke, navodi se u tekstu, a prenosi portal bankar.me.

Direktorima je predočeno da se planira jedna uprava javnih prihoda, a da će najverovatnije biti spojene PU, UC i Uprava za igre na sreću, dok bi Uprava za nekretnine i Uprava za imovinu postale jedna.

Direktorima uprava mandat traje pet godine od imenovanja. Na primer, Mugoši mandat na čelu Poreske uprave traje do novembra 2024. godine, a izjasnio se javno da ne planira da podnosi ostavku.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, niko od direktora uprava neće podneti ostavke, a prestaće im mandati nakon što budu ukinuti ovi organi.

List objašnjava da Zakon o državnim službenicima i nameštenicima predviđa mogućnost ukidanja i spajanja uprava i drugih organa odlukom o organizaciji i sistematizaciji, kada rukovodiocima prestaje mandat:

Funkcioneri koji budu razrešeni na ovaj način mogu se rasporediti na druga radna mesta u skladu sa svojim kvalifikacijama.

Zakon predviđa i drugu mogućnost za razrešenje, a to je da ministar i vlada dva puta za redom daju negativnu ocenu o radu rukovodioca. Oni bi trebalo da se ocenjuju svakih šest meseci, pa bi drugu negativnu ocenu mogli da dobiju tek za godinu dana.

Ostale mogućnosti za razrešenje su izrečene disciplinske mere za tešku povredu radne obaveze ili pravosnažne osude za krivično delo.

„Vijesti“ u tom kontekstu napominju da je direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević krajem prošle godine uhapšen po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva i da mu je određen pritvor do 30 dana, te da je vlada za koordinatora Uprave do izbora novog rukovodioca imenovala Spajića.

Kovačević je uhapšen pod sumnjom da je stvorio kriminalnu organizaciju u kojoj je pored njega bilo još nekoliko osoba. Na teret im se stavlja i da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja, odnosno da su u više predmeta koristili državne resurse u privatne svrhe, navodi se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.