U trendu

CG: Dodeljeno 409 ekonomskih državljanstava, najviše Rusima

PODGORICA – Vlada Crne Gore je od 2020. godine do danas dodelila ukupno 409 ekonomskih državljanstava, od čega preko dve trećine građanima Ruske Federacije, prema informaciji o ekonomskom državljanstvu koju je usvojila vlada.

Kako prenosi Pobjeda, u 2019. godini nije doneto nijedno rešenje za sticanje crnogorskog državljanstva po osnovu posebnog programa, u 2020. je doneto 109 rešenja, a prošle godine 260 rešenja.

Od početka ove godine, dodaje se dalje, doneto je 40 rešenja o sticanju crnogorskog državljanstva prijemom po osnovu posebnog programa, iako se takvim odlukama protivi Evropska komisija.

U proceduri se nalazi ukupno 522 zahteva za sticanje ekonomskog državljanstva za 152 aplikanta i 370 članova porodica.

Od toga se na građane iz Ruske Federacije odnose 232 zahteva, iz NR Kine 107, SAD-a 51, Libana 22, Egipta 14, Južnoafričke Republike 11, Indije i Pakistana po deset, Jordna sedam, Tunisa šest, Maroka, Turska i Indonezija po pet…

Pobjeda napominje da je prethodni crnogorski ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović obavestio predsednika vlade 7. marta ove godine da se, imajući u vidu napad Rusije na Ukrajinu, neće donositi odluke o podnetih 522 zahtev sve dok se ne pribave mišljenja Agenta za ocenu međunarodne podobnosti i Uprave policije – Sektora za finansijsko-obaveštajne poslove.

U tekstu se takođe predočava da je, s druge strane, u izveštaju Mehanizma za suspenziju viza, Evropska komisija preporučila Crnoj Gori da što pre ukine šemu državljanstva u zamenu za investicije koja je u decembru 2021. produžena do kraja ove godine.

Premijer Dritan Abazović najavio je da nakon tog roka neće biti produžen taj program.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar