U trendu

Cipras: Neki kreditori nisu prihvatili predloge Atine

Neki kreditori Grčke nisu prihvatili predloge Atine za odblokiranje isplate preostale finansijske pomoći, izjavio je danas grčki premijer Aleksis Cipras, uoči odlaska u Brisel na vanredne pregovore o grčkoj dužničkoj krizi.

„Insistiranje pojedinih institucija na neprihvatanju ekvivalentnih mera je nešto što nikada ranije nije viđeno, ni u Irskoj, ni u Portugaliji“, napisao je Cipras na svom nalogu na Tviteru, a prenosi njujorška agencija Blumberg.

„Ovakav stav je ili odraz toga da ne žele sporazum ili da su na usluzi nekim posebnim interesima u Grčkoj“, napisao je Cipras.

Grčki premijer se danas, na margini sastanka evrogrupe, u Briselu sastaje sa šefovima tri kreditne institucije – Evropske centralne banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske komisije – u nastojanju da pre 30. juna, kada ističe paket pomoći Grčkoj, postigne sporazum sa kreditorima.

Po objavljivanju ovakve vesti, glavni indeks Atinske berze, Atex, oslabio je 3,6 odsto, dok je predsednik evrogrupe Jerun Dajselblum potvrdio da sporazum o Grčkoj još nije na vidiku uoči večerašnjeg sastanka.

Ministri finansija evrozone sastaće se popodne danas u Briselu radi preciziranja detalja sporazuma o grčkom dugu, a narednih 48 sati su po mišljenju zvaničnika „odlučujući“ jer zvaničnoj Atini ističe rok za spas od bankrota.

Grčka mora do 30. juna da otplati dug od 1,6 milijardi evra MMF-u, koji joj je odobrio da četiri rate koje su dospevale u junu otplati odjednom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar