U trendu

Cipras predlog kreditora ocenio kao ucenu

Predsednik grčke vlade Aleksis Cipras suprotstavio se danas predlogu kreditora da se Grčkoj odobre sredstva, ukoliko parlament izglasa reforme, navodeći da evropski principi nisu utemeljeni na ucenama i da će se njegova zemlja umesto toga boriti za uzajamno poštovanje, prenosi agencija Rojters.

Kreditori su danas Grčkoj ponudili isplatu 1,8 milijardi evra finansijske pomoći za servisiranje obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), ako grčki parlament izglasa reformski sporazum, navodi se u dokumentu u koji je Frans pres imao uvid.

„Osnivački principi Evropske unije su demokratija, solidarnost, jednakost i uzajamno poštovanje. Ovi principi nisu zasnovani na ucenama i ultimatumima“, rekao je Cipras novinarima posle samita EU, prenela je grčka agencija ANA.

„Pogotovo u ovim presudnim vremenima, niko nema pravo da dovodi u opasnost ove principe. Grčka vlada će odlučno nastaviti da se bori za ove principe, i nastaviće da se bori u ime evropskih naroda i, naravno, u ime grčkog naroda“, poručio je grčki premijer.

Agencija Rojters navodi da Atina i njeni poverioci i dalje „tapkaju u mestu“ u pregovorima o sporazumu „gotovina za reforme“ samo par dana pre isteka roka Atini za isplatu duga Međunarodnom monetarnom fondu, dovodeći Grčku opasno blizu bankrota.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.