U trendu

Cipras predstavio grčki predlog

Grčki premijer Aleksis Cipras predstavio je predlog svoje vlade za „postizanje korisnog sporazuma“ s poveriocima.

Cipras je predlog predstavio u telefonskim razgovorima s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsednikom Fransoa Olandom i predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

Vlada u Atini saopštila je da bi taj predlog trebalo da dovede do „konačnog, a ne prelaznog rešenja“ problema s dugom Grčke na vanrednom samitu EU u ponedeljak, ne precizirajući da li su to novi predlozi koje traže kreditori – Međunarodni monetarni fond (MMF), Evropska centralna banka (ECB) i Evropska unija (EU).

Vođe država zone evra, te i vlada u Atini, sutra će u Briselu izaći s ponudama „sve ili ništa“, u, izgleda, poslednjem pokušaju da se ukloni velika pretnja izlaska Grčke iz ekonomsko-monetarnog sistema jedinstvene evropske valute što bi bez sumnje imalo veoma loše posledice po zonu evra, celu EU, pa i svetsku ekonomiju.

Cipras večeras putuje za Brisel, naveli su izvori bliski grčkoj vladi i dodali da je grčki premijer i juče razgovarao s Junkerom.

Vanrednom samitu EU o Grčkoj, koji se u ponedeljak održava u Briselu, prethodiće sastanak ministara finansija zemalja zone evra.

Isti izvori su rekli da s Ciprasom za Brisel ide i ministar zadužen za pregovore s kreditorima Euklidis Cakalotos.

Cipras danas popodne razmatra s članovima svoje vlade predloge za samit u Briselu, za koje se veruje da su nove varijante predloga koje su poverioci do sada odbijali.

Grčka pregovora s kreditorima o isplati ranije obećane tranše kreditne pomoći od 7,2 milijarde evra, a do 30. juna treba da isplati 1,5 milijardi evra duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), a već od ponedeljka počinje isplata penzija i drugih redovnih davanja što je grčke banke već dovelo do ivice pucanja.

Grčka i kreditori ne mogu da se dogovore o uslovima za isplatu tranše kojom je trebalo da se završi paket kreditne pomoći, ugovoren još 2010. godine. Glavni kamen spoticanja su dodatne reforme i uštede koje poverioci zahtevaju od Grčke, a ona ih u tom obliku ne prihvata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar