U trendu

Cipras sa Borisovim: Napravićemo prosperitetan Balkan

SOFIJA – Grčki premijer Aleksis Cipras istakao je da on i njegov bugarski kolega Bojko Borisov dele istu viziju da postepeno pretvaraju Balkan od nestabilnog konfliktnog, podeljenog regiona u kome preovladava nacionalizam, u region prosperiteta i saradnje u korist naroda, prenosi portal a1on.

Bugarski i grčki premijeri sastali su se u bugarskom selu Kirkovo kako bi ozvaničili početak izgradnje interkonektora za prirodni gas između Grčke i Bugarske (IGB).

„Grčka i Bugarska su dve zemlje sa dugom istorijom rivaliteta u prošlosti, ali uspeli smo da okrenemo list. Sagradili smo dubok i višestrani partnerski odnos i ubeđen sam da možemo da odigramo vodeću ulogu u sprovođenju ove zajedničke vizije o Balkanu i regionu. Jer ovo je jedini put ka budućnosti naših naroda“, poručio je Cipras.

On je dodao da Grčka, putem aktivne i multidimenzionalne spoljne politike koja je nedavno dovela i do istorijskog sporazuma sa Severnom Makedonijom, koji, kako je kazao, otvara put ka konačnom povezivanju regiona, miru i prosperitetu za sve narode ima za cilj da ojača ulogu stuba stabilnosti, mira i saradnje u regionu.

Cipras je istakao da energetska bezbednost i povećanje energetskih izvora ostaju prioritet za ceo region, region Istočnog Mediterana, ali i za celu Evropu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar