U trendu

Čistiji vazduh za žitelje Velikog Mokrog Luga

BEOGRAD – Osnovna škola „Vladislav Petković Dis“ u Velikom Mokrom Lugu počela je grejnu sezonu sa novom modernom kotlarnicom, koja će, osim uštede i boljeg grejanja, doprineti i boljem kvalitetu vazduha, jer će za loženje koristiti ekološki prihvatljivije energente.

„Zamenjeni kotao je na pelet, ekološki prihvatljiviji energent. Imali smo godinama unazad pritužbe i roditelja i zaposlenih i naravno svih ljudi koji žive u komšiluku kako im je smetao kvalitet vazduha koji nije bio na zadovoljavajućem nivou“, rekla je ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović danas prilikom obilaska ove škole.

Ona je naglasila da su spremljene rezerve peleta i pozvala jedinice lokalne samouprave da, kao što je to bilo u ovom slučaju, pripremaju projekte, konkurišu i iskoriste pomoć koju je država namenila za poboljšanje kvaliteta vazduha i ovakve projekte.

„Zvezdara nije jedina beogradska opština koja je je koristila subvencije. Juče smo razgovarali sa gradonačelnikom o neophodnosti da se uključi i sekretarijat za obrazovanje. Potrebno je da izradimo još projekata u čitavoj Srbiji i damo svoj doprinos u borbi protiv zagađenja vazduha“, rekla je Vujovićeva.

Ona je najavila veliku akciju pošumljavanja predstojećeg vikenda, u čak 30 jedinica lokalne samopurave u Srbiji, i pozvala sve građane da se pridruže.

U dvorištu škole, zajedno sa učenicima, ministarka je danas tokom obilaska posadila nekoliko sadnica.

Direktorka osnovne škole „Vladislav Petković Dis“ Tatjana Galić se zahvalila ministarki i predsedniku opštine Zvezdara Vladanu Jeremiću na pomoći i realizaciji ovog projekta, koji je, kako je rekla, za dobrobit dece, zaposlenih ali i svih građana Velikog Mokrog Luga.

Ovaj projekat je samo jedan u nizu koji opština sprovodi u saradnji sa Ministarstvom životne sredine, istakao je predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić i dodao da ekološka politika zauzima visoko mesto u obavezama te opštine.

„Ova škola napravljena je 1967. godine bas kao i stambena zajednica u Franje Kluza, gde ćemo za desetak dana privesti kraju taj projekat. Značiće mnogo što se učenika tiče, imaće bolje grejanje, a što se stanovnika Velikog Mokrog Luga tiče imaće zdraviji život“, rekao je Jeremić.

Projekat zamene kotlarnice u ovoj osnovnoj školi subvencionisalo je Ministarstvo zaštite životne sredine, a u njegovoj realizaciji pomogla je GO Zvezdara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar