U trendu

Čitajte deklaracije na sokovima

Novi Pravilnik o deklarisanju hrane uneo je dosta novina ali i zabuna na tržištu. Jedna od promena jeste i mogućnost da svi proizvođači sokova i bezalkoholnih napitaka na ambalaži mogu da ističu primamljive slike voća čak i kada je udeo voća u proizvodu izuzetno nizak. Do sada su na ovaj način mogli da se reklamiraju samo voćni sokovi i nektari, kao najkvalitetniji u ovoj kategoriji proizvoda.

Proizvođači sokova lošijeg kvaliteta iskoristili su priliku da promene ambalažu i učine je primamljivijom za kupce. Za neke od njih ovo je idealni trenutak i da se oslobode lošeg imidža koji su stekli u svim dosadašnjim analizama kvaliteta sokova. Uđete li u bilo koji veći supermarket iznenadićete se koliko sada pakovanja sokova liče jedni na druge. Jedini način da znate šta kupujete jeste da obavezno pročitate deklaraciju, jer ni cena više nije garant kvaliteta. Ključno je informisati se o procentu voća u proizvodu.

Na ovaj problem skrenula je nedavno pažnju i Nacionalna organizacija potrošača Srbije ( NOPS).

– Skrećemo pažnju svim potrošačima da pažljivo čitaju deklaracije prilikom kupovine i da ne dopuste da ih stare navike dovedu u zabludu i pogrešnu kupovinu. Slika voća na pakovanju više nije garancija visokog voćnog sadržaja – navodi se u saopštenju NOPS-a.

Pri kupovini važno je da uporede slične proizvode, njihov sastav, procente voća, šećera i biraju najkvalitetniji. Ako je reč o mešavini sokova, na primer, breskve i jabuke, i ako je slika breskve uočljivija na pakovanju, onda bi i na deklaraciji moralo da piše da je breskve u soku više nego jabuke, kaže naša sagovornica. Ona smatra da ukoliko se proizvođači budu pridržavali pravilnika niko neće biti oštećen. Potrošači će imati jasnu informacija o kvalitetu proizvoda, bez obmanjujućih podataka, a proizvođači mogućnost da na lep način istaknu kvalitet svog proizvoda u odnosu na konkurenciju.

I nedavno istraživanje kvaliteta ovih proizvoda na našem tržištu koje je sproveo NOPS, pokazalo je da postoje nepravilnosti na tržištu i da pojedini proizvođači dovode u zabludu kupce.

– To pokazuje da tržište sokova treba da bude uređenije, od čega će prvenstveno potrošači imati koristi. Tvrdili smo da prethodni pravilnik treba da se izmeni i uskladi sa regulativom EU i donese više preciznosti za sve učesnike na tržištu. Zato u ovom trenutku možemo da novi pravilnik donosi značajna poboljšanja, ali se problem regulative u Srbiji generalno ogleda u neefikasnom sprovođenju. Zato nam jedino ostaje da se nadamo da će nadležne inspekcijske službe u narednom periodu biti uporne u sprovođenju novog pravilnika – kaže Ramon Vajdinger, generalni direktor kompanije „Koka Kola Helenik”, u čijem sastavu posluje „Freš end ko” fabrika sokova. Ono što, kaže, nedostaje to je dodatno tumačenje Ministarstva poljoprivrede o datumu početka primene novog propisa, što u ovom trenutku nije jasno u potpunosti. Što se tiče ambalaže i informisanja potrošača u Heleniku smatraju da je ova regulativa u skladu sa EU i da su takve deklaracije na ambalaži uobičajene za sve članice EU.

– Svaki proizvođač je u obavezi da pravilno informiše kupca o svom proizvodu i da kupci imaju pravo da donose odluke na osnovu dostupnih informacija. Postoje neke kompanije koje ne poštuju standarde i mi smatramo da nadležne inspekcijske službe treba da preduzmu odgovarajuće korake kako bi sprečile ovu vrstu ponašanja na tržištu u budućnosti – kaže Vajdinger.

(Jelica Antelj, Ivana Albunović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.