U trendu

Članice G7 utanačile dogovor o postepenom ukidanju uglja

BERLIN – Članice Grupe sedam (G7) najrazvijenijih zemalja sveta postigle su konkretan dogovor o postepenom ukidanju proizvodnje električne energije iz uglja i proširenju proizvodnje iz obnovljivih izvora, saopštila je danas nemačka ministarka za životnu sredinu Štefi Lemke, prenosi nemački medij RTL.

„Imamo vrlo konkretne deklaracije i sporazume za proširenje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, ali i o ukidanju proizvodnje iz uglja“, rekla je Lemke.

U završnom saopštenju sa ovonedeljnog trodnevnog sastanka G7 u Berlinu će takođe biti stavljen snažan akcenat na zaštiti biodiverziteta i borbi protiv zagađenja plastikom, rdodala je ona, prenosi Rojters.

Nemačka je bila domaćin sastanka ministara energetike, klime i životne sredine iz zemalja G7 održanog u svetlu rastućih cena energije i zabrinutosti za snabdevanje gorivom koje je izazvao rat u Ukrajini.

Zbog rusko-ukrajinskog sukoba neke zemlje su odlučile kupuju više neruskih fosilnih goriva i da spaljuju ugalj kako bi smanjile svoje oslanjanje na ruske isporuke, što je izazvalo bojazan da bi energetska kriza mogla da potkopa napore u borbi protiv klimatskih promena.

Nemačka je saopštila da njene aktivnosti na pronalaženju alternativnih fosilnih goriva neće ići na štetu globalnih ekoloških ciljeva.

Završno saopštenje sa sastanka G7 biće objavljeno kasnije danas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar