U trendu

Članice OECD ukidaju izvozne kredite za elektrane na ugalj

PARIZ – Većina zemalja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pristala je da prekine da daje izvozne kredite za termoelektrane na ugalj, saopšteno je danas iz ove organizacije.

Kako navode iz OECD-a, među članicama koje će uvesti ovu zabranu su: Australija, Britanija, Kanada, Evropska unija, Japan, Koreja, Novi Zeland, Norveška, Švajcarska, Turska i Sjedinjene Američke Države, prenosi Rojters.

Organizacija sa sedištem u Parizu pod pojmom izvoznih kredita podrazumeva državnu finansijsku podršku, direktno finansiranje, garancije, osiguranje ili subvencionisanje kamatnih stopa koje se nudi stranim partnerima kako bi pomogli u finansiranju kupovine robe od domaćih izvoznika.

Prema saopštenju OECD-a, zabrana će obuhvatiti nove elektrane na ugalj koje nemaju operativne sisteme za hvatanje, korišćenje i skladištenja ugljenika (ČUS).

Zabrana će se takođe odnositi na postojeće termoelektrane na ugalj, osim u slučaju kada je svrha nabavka opreme za suzbijanje zagađenje i ako se ne produžava životni vek ili kapacitet elektrane, ili u slučaju nabavke opreme za adaptaciju ČUS instalacije.

Očekuje se da će zabrana, koja dolazi u vreme dok se zemlje pripremaju za klimatsku konferenciju COP26, stupiti na snagu do kraja oktobra, saopštio je OECD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.