U trendu

CMG: Kina će promovisati ekonomsko otvaranje na svim nivoima

Kina će čvrsto podržati ekonomsku globalizaciju i nepokolebljivo promovisati otvaranje na visokom nivou, iako se trenutno svetska ekonomija suočava sa višestrukim izazovima, uključujući unilateralizam i protekcionizam, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Mao je, govoreći o odnosima Kine sa Srbijom, navela da su dve zemlje pouzdani partneri.

„Trgovinsko-ekonomska saradnja između dve strane napreduje velikom brzinom i donosi opipljive koristi dvema državama“, dodala je Mao.

Podseća se i da je premijerka Srbije Ana Brnabić nedavno za CMG rekla da je izvoz Srbije u Kinu u protekloj deceniji porastao 152 puta.

„Kina je posvećena otvaranju na visokom nivou, koje svetu donosi mogućnosti razvoja“, kazala je ona i podsetula da je uprkos uticaju koji je imala pandemija korona virusa, bilateralna trgovinska razmena između dve zemlje prošle godine je bila skoro pet milijardi evra.

Mao je naglasila je osim Srbije, Kina takođe veliki trgovinski partner sa više od 130 zemalja i regiona.

Prema njenim rečima, u protekloj deceniji, ukupna kineska trgovina robom dostigla je 262,3 biliona juana (36,58 biliona dolara), od čega je uvoz iznosio 117,6 biliona juana, sa prosečnom godišnjom stopom rasta od 4,7 odsto.

„Akumulirana vrednost stranog kapitala u Kini iznosi 1,2 biliona dolara, sa prosečnom godišnjom stopom rasta od pet procenata. Zalihe kineskih prekomorskih investicija porasle su sa manje od 0,6 biliona dolara na preko 2,7 biliona dolara, zauzimajući treće mesto u svet“, rekla je Mao.

Istakla je i da će „Kina će kompanijama iz različitih zemalja pružiti više tržišnih prilika, mogućnosti ulaganja i rasta“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.