CMG: Snažan oporavak kineske spoljne trgovine odaje tri jasna signala

Snažan oporavak kineske spoljne trgovine odaja tri jasna signala – ključnu ulogu imao je povećan izvoz, u novembru je značajno povećan uvoz zahvaljujući jačanju juana u odnosu na dolar, a potrošnja je u porastu, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

Godišnji festival kupovine „Dan samaca“, koji su pokrenule kineske kompanije za e-trgovinu, pokazao je da snažna kineska domaća potražnja i „jaka kombinacija“ digitalnih inovacija dalje šire domaće tržište, što donosi mnogo koristi prekograničnoj e-trgovini.

Još važnije, kako navodi CMG, kontinuirani oporavak kineske spoljne trgovine značajno je doprineo stabilizaciju globalnog industrijskog lanca i lanca snabdevanja.

Ocenjeno je da sve veći udeo kineskog izvoza u glavnim svetskim ekonomijama pokazuje da zavisnost globalne ekonomije od Kine postaje sve jasnija.

„Stalni oporavak spoljne trgovine, ubrzani oporavak industrije, oporavak potrošačkog tržišta, garantovanje zapošljavanja … znakovi su ekonomskog oporavka Kine koji postaju jasniji i tempo se očigledno ubrzava“, navela je CMG.

Ukazano je da su iz tog razloga su mnoge medjunarodne organizacije ocenile da će Kina biti jedina velika ekonomija koja će ove godine postići pozitivan rast.

Kina, koja ubrzava izgradnju novog razvojnog obrasca, i dalje će biti posvećena zajedničkoj otvorenosti i zajedničkom razvoju i postaće „stabilizator“ za globalnu trgovinu i „snažni motor“ za svetski ekonomski rast, ocena je CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.