U trendu

Crni hleb nije crn zbog boje

Crnom hlebu raste popularnost. Dok se nekad po boji hleba koji konzumiraju potrošači prepoznavao njihov socijalni status – onaj crni bio je jeftiniji, pa ga je jela sirotinja, a beli je dospevao na trpeze imućnijih, danas se sve više traži ova namirnica tamnije boje, pošto je proglašena zdravom hranom.

Mada ga lekari mnogo ne preporučuju, hleb bilo koje vrste, u poređenju sa stanjem u zapadnim i razvijenim državama gde mu je smanjena potrošnja, kod nas je još veoma prisutan u ishrani.

Stručnjaci firme koja je sa svojih osam pogona i dnevnom produkcijom od 300.000 vekni lider u pekarskoj industriji Srbije i koja je zakupila pogone nekadašnjeg žitomlinskog giganta zaglavljenog u tranziciji, a koji se zvao „Žitoprodukt”, međutim, ističu da se ubrzano okrećemo crnom hlebu, pošto se tvrdi da je on daleko zdraviji. Ali suština nije u boji hleba, već u strukturi brašna od kojeg se on mesi, a onda i peče. Kako nam objašnjavaju, način na koji se to zrno obrađuje umnogome određuje koliko će hranljiv i kvalitetan biti hleb na našim trpezama.

Danas na tržištu postoje brojne vrste hleba koje se proizvode od različitih tipova brašna. Najveći procenat zauzima najpristupačniji, ali i najnezdraviji beli hleb, iako u poslednje vreme na odabir ove namirnice sve češće utiče upravo njegovo nutritivno bogatstvo.

Osluškujući potrebe tržišta, pekari danas u svojim testima sve više koriste crno brašno tipa 1100, ali je pravi crni hleb, koji se pravi od tog brašna, još retkost na tržištu.

Pošto se nagla potražnja crnog hleba sve više zloupotrebljava tako što se nudi zaista crn proizvod, ali ne zbog strukture, već zbog aditiva koji utiču na boju, zrenjaninski pekari objašnjavaju kako se pravi originalni proizvod sa traženim svojstvima.

Koristi se brašno dobijeno mlevenjem najvećeg dela zrna pšenice, pomenuti tip 1100, i ono je samo za nijansu tamnije od belog brašna, pa je često teško na prvi pogled uočiti razliku.

Ta razlika je još manja kad govorimo o gotovom hlebu na polici. Ali, pravi crni hleb ima specifičnu aromu i svežinu, veći sadržaj proteina, masti i minerala, a ono zbog čega se posebno izdvaja od ostalih vrsta jeste sadržaj biljnih vlakana.

Zato se namirnice od sto odsto crnog brašna koriste u prevenciji gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti i mnogih poremećaja koji se javljaju kao posledica nepravilne ishrane.

Ipak, nema svaki tamni hleb na pekarskim policama ta svojstva. Mnogi pekari pribegavaju takozvanim specijalnim hlebovima, koji se tako nazivaju da bi postigli višu cenu, a slični su pravom crnom hlebu samo po boji, ali su daleko lošijeg kvaliteta.

(Đuro Đukić, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.