U trendu

Crni petak – evo i zbog čega

Akcije najboljih svetskih tehnoloških kompanija potonule su nakon upozorenja vodeće investicione banke da njihova vrednost raste prebrzo.

Na kraju trgovanja u petak, akcije Epla bile su u padu četiri odsto, što je ravno gubitku tržišne kapitalizacije najvrednije kompanije na svetu od 30 milijardi dolara.

Akcije Guglovog oca Alfabeta izgubile su tri procenta, koliko su u gubitku i deonice Fejsbuka i Amazona. Majkrosoft je u minusu dva odsto. Indeks tehnoloških kompanija Nasdak u gubitku je takođe dva odsto.

Investitori već neko vreme osećaju nelagodu zbog astronomskog rasta vrednosti najvećih tehnoloških kompanija, ali je rasprodaja u petak podstaknuta izveštajem direktora investicija Goldman Saksa došla kao upozorenje od rastućih rizika pet vodećih tehnoloških akcija.

Skoro 40 odsto dobitaka u celom S&P 500 indeksu ove godine potiče upravo odatle, iako tih pet akcija čine svega 13 procenata tržišne vrednosti kompanija u indeksu, preneo je B92.

Akcije Fejsbuka, Amazona, Majkrosofta, Alfabeta i Epla dodali su ukupno 600 milijardi dolara tržišne dokapitalizacije ove godine, što je ravno BDP-u Hong Konga i Južne Afrike zajedno, upozorava se u izveštaju Goldman Saksa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.