U trendu

Crnogorske Aerodrome očekuju ozbiljni gubici i u 2021.

PODGORICA – Aerodromi Crne Gore su završili 2020. godinu s gubitkom od 10 miliona evra u odnosu na dobit od 14 miliona koju su ostvarili godinu dana ranije.

Iz kompanije Aerodromi Crne Gore kažu za podgorički list Dan da će se i ove godine suočiti sa ozbiljnim finansijskim gubicima, budući da je januar 2021. pokazao da će virus korona i dalje imati loš uticaj na poslovanje tog državnog preduzeća.

Naime, u januaru ove godine je opsluženo skoro pet puta manje putnika na aerodromima Podgorica i Tivat u odnosu na isti lanjski mesec, prihodi su skoro tri puta manji, dok su rashodi manji za oko 17 odsto.

U poređenju sa januarom 2020, realizovano je četiri puta manje letova.

Prema podacima kompanije, na tivatskom aerodromu je prošlog meseca opsluženo 2.838 putnika naspram 25.899 u januaru 2020. godine, dok je na podgoričkom bilo 19.579 putnika u odnosu na 72.815 opsluženih putnika u istom lanjskom mesecu.

Crnogorski aerodromi su u januaru ove godine prihodovali 479 hiljada evra, dok je lani prihod bio 1,43 miliona evra. Rashodi su u prvom mesecu ove godine iznosili 1,3 miliona, a lani su bili skoro milion i po.

“Na Aerodromu Podgorica, u januaru 2020. realizovano je 465 letova, a u januaru ove. godine 159 letova. Na Aerodromu Tivat opslužena su 163 vazduhoplova, dok je u ovoj godini opsluženo 46 aviona”, precizirali su iz tog preduzeća.

Što se tiče poslovnih očekivanja za tekuću godinu, podsećaju na procene analitičara da će se u drugoj polovini godine avio-saobraćaj vratiti na 60 do 70 odsto prometa ostvarenog 2019. godine, i dodaju da situaciju Aerodroma CG dodatno opterećuje gašenje Montenegro Erlajnsa.

„Do osnivanja nove kompanije i sagledavanja načina na koji će ona funkcionisati, do vakcinisanja dela populacije koja bi mogla da napravi značajan iskorak u putovanjima i transportu, te najzad do momenta kada će Evropa otvoriti svoje granice nemamo mnogo razloga da verujemo da ćemo optimalno poslovati, naprotiv“, zaključili su iz Aerodroma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.