U trendu

Crnogorski poreski obveznici plaćaju 4.659 funkcionera

PODGORICA – U Crnoj Gori ima 4.659 javnih funkcionera u 1.433 državna službenika, koji imaju obavezu podnošenja izveštaja propisanu posebnim propisima, prema podacima iz izveštaja Agencije za sprečavanje korupcije.

Kada se ta cifra uporedi s brojem stanovnika, znači da na 132 građanina dođe po jedan nosilac javne funkcije, a sagovornici lista Dan ukazuju da je taj broj preveliki za Crnu Goru i da je potrebna racionalna javna uprava.

Milan Radović iz Građanske alijanse ocenjuje u razgovoru za Dan da je broj javnih funkcionera preveliki za ovako malu zemlju i njene ekonomske mogućnosti.

“Crnoj Gori je potrebna racionalna javna uprava i realan broj državnih službenika i javnih funkcionera. Nova vlast je obećala racionalizaciju, ali se broj zaposlenih povećao“, kaže Radović i ističe da neopohodan radikalan rez u organizaciji vlasti i broja zaposlenih, kako bi crnogorska ekonomija opstala i izbegla dodatna zaduživanja.

List dodaje da i Vesko Pejak iz organizacije Alternativa Crna Gora smatra da je ovoliki broj funkcionera apsurd za zemlju koja broji oko 600.000 stanovnika.

“Sve javne funkcije i svi državni poslovi mogli bi da se završe sa 500 do 1.000 ljudi. No, mi u Crnoj Gori imamo problem sa zvanjem i ordenjem i sa njima se štošta može kupiti, posebno glasovi“, izjavio je Pejak.

On navodi da je pre izbora u radni odnos primljen veliki broj članova DPS-a, te da je „uz prijem novih funkcionera nove vlade, povećan broj zaposlenih za nekih 10 odsto u javnim preduzećima, što znači da je povećan isto toliko i broj javnih funkcionera i drugih službenika“.

Doktor pravnih nauka, profesor Đorđije Blažić kaže da je preko 4.500 javnih funkcionera preveliki problem za Crnu Goru.

“Mi još nemamo izveden sistem nosilaca javnih funkcija. Mi smo 90-ih godina imali zakon o radu i pravima nosilaca javnih funkcija. Taj zakon danas nemamo… Drugo, što je jako važno za te nosioce javnih funkcija, jeste da mi imamo Zakon o zaradama u javnom sektoru, a nemamo zakon o nosiocima javnih funkcija. A javni sektor je mnogo širi nego što su javne funkcije”, objašnjava Blažić.

Dodaje da Crna Gora nema sistem javnih agencija, javnih tela, ni zakonodavstvo, da nema ni zakon o vladi, ni zakon o javnoj upravi, napominjući u tom kontekstu da ima zakon o državnoj i lokalnoj upravi, ali ne o javnoj.

„Nemamo ni zakon koji obuhvata takozvani režim nedržavne uprave”, rekao je Blažić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.