U trendu

Ćulibrk: Zamena teza, sredstva Telekoma nisu javna svojina

BEOGRAD – Generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk izjavio je danas da su navodi da je ta kompanija u javnoj svojini, zapravo zamena teza, jer sredstva i dobra Telekoma nisu javna svojina i nisu u javnoj upotrebi, ali da država svoja prava ostvaruje preko organa koje imenuje, vrši kontrolu i upravlja kompanijom.

Upitan da prokomentariše navode Saveta za borbu pritiv korupcije i članice tog tela Jelisavete Vasilić da je Telekom javna svojina, Ćulibrk je rekao da je to jedan od primera kako funkcioniše „druga strana“, odnosno konkurencija na tržištu, a da je njena polazna teza potpuno pogrešna.

„Po Zakonu o javnoj svojini, niti su sredstva i dobra Telekoma u opštoj upotrebi, niti su ona od opšteg interesa, niti su kablovi, bazne stanice i ostalo, pruge, putevi, šume mostovi, vode…“, rekao je Ćulibrk na pres konferenciji.

On je istakao da odavno delatnost elekronskih komunikacija nije od opšteg interesa, već je prepuštena tržištu.

Podsetio je da je 1997. godine, u akcionarskom sporazumu, po Zakonu o javnim preduzećima, upisano da su sredstva Telekoma u svojini kompanije, a ne javna svojina i javna dobra.

Ćulibrk je naveo da vlasnici crpe svoja prava u kompaniji na osnovu Zakona o privrednim društvima, te da država, kao većinski vlasnik bira predsednika Skupštine akcionara, predlaže i bira članove Nadzornog odbora i kroz statutarne organe, vrši kontrolu i upravalja kompanijom.

Ćulibrk je naveo i da Telekom nije jedina kompanija u Evropi koja je u vlasništvu države, navodeći primer francuskog telekoma ili Telenora u Norveškoj, dodajući da nije norveška država donosila odkuke ni kada je Telenor kupovao Mobtel u Srbiji, ni kada ga je prodavao.

On je ponovio da je cilj napada da se „izblati“ Telekom, da se stvori slika da kompanija radi protiv zakona, kako bi se urušila i oslabila.

„Iza su očigleno još neki interesi, kombincacija ciljeva gde su se našli s jedne strane zainetersovani za novac i posao, i sa druge za poltiku i politički rejting. Ovo je orkestrirani napad, kako bi se vrednost i značaj Telekoma toliko umanjio da može da se zavlada na način na koji se radilo 15 godina unazad“, rekao je Ćulibrk.

Reč je o potpunoj zameni teza – sredstva Telekoma nisu javna stvojina, a država ostvaruje prava kroz Zakon o privrednim društvima, zaključio je Ćulibrk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.