U trendu

Da spasu što se spasiti može: Formiran ministarski tim za rešavanje Agrokora

Zbog situacije u Agrokoru formiran je ministarski tim koji će biti u svakodnevnoj komunikaciji u cilju razmene informacija i preduzimanja zajedničkih aktivnosti na očuvanju radnih mesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja firmi i sastava Agrokora u svakoj od pojedinačnih zemalja.

To je osnovni zaključak današnjeg sastanka u Vladi Srbije na kojima su učestvovali predstavnici četiri države – Srbija, BiH, Crna Gora i Slovenija.

Kako je rečeno svaka od zemalja će sprovoditi kontrolu finansijskih i robnih tokova kompanija vezanih za Agrokor, a u skladu sa zakonima koji važe u te četiri države.

„Srbija stoji bolje nego ostale zemlje u regionu, zbog posebnog pravnog statusa koje ima Merkator S u odnosu na Agrokor. Imamo slične probleme, a tražimo zajednička rešenja“, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Kako je naglasio, ovaj sastanak nije uperen protiv bilo koga, a zajedničke aktivnosti su u cilju stabilizacije situacije u celiom regionu.

Očekuje se da novi upravitelj Agrokora imenuje nezavisne stručnjake za uspešno restrukturiranje firmi u sastavu koncerna.

On je rekao da se očekuje da nova uprava Agrokora na ravnopravan način tretira sve dobavljače kako one u Hrvatskoj, tako i van nje.

„Pratimo ono što se dešava u Hrvatskoj i izražavamo spremnost da razgovaramo sa predstavnicima hrvatske vlade. Očekujemo da se kriza reši, bez štete za ćerke firme“, rekao je Ljajić.

Odgovarajući na novinarska pitanja zašto predstavnici Hrvatske nisu bili na sastanku on je rekao:“Izrazili smo spremnost da u drugom koraku razgovaramo sa predstavnicima Hrvatske Vlade kako bi se u toj zemlji kriza što pre rešila“.

Ljajić je dodao da trenutno ne postoji poteba za donošenjem zakona leks specijalis jer je zakon dovoljno jasan.

„Imamo dovoljno jasan zakon da sprečimo izliv finansijskih sredstava iz Srbije“, rekao je Ljajić.

Na sastanku je izražena spremnost za razgovore sa predstavnicima Vlade Hrvatske u cilju nalaženja zajedničkih rešenja za stabilizaciju poslovanja celog Agrokor koncerna.

Na sastanku su učestvovali predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade Republike Srbije Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović, potpredsednik Saveta Ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, ministar ekonomije u Vladi Republike Crne Gore Dragica Sekulić i ministar ekonomskog razvoja i tehnologije u Vladi Republike Slovenije Zdravko Počivalšek.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.