Dalmatinska panceta i pečenica zaštićene u EU

ZAGREB – Dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica dobile su oznaku zaštićenog geografskog porekla u Evropskoj uniji (EU), čime se broj hrvatskih proizvoda sa zaštićenim nazivom popeo na 31, saopštio je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Kako se navodi, dalmatinska panceta i pečenica zaštićene su na području cele EU upisom u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka geografskog porekla, prenosi portal Index.

Dalmatinska panceta i pečenica su trajni suhomesnati proizvodi koji se proizvode postupcima soljenja ili salamurenja, hladnog dimljenja te sušenja i zrenja. Panceta je pravouglog oblika i pravi se od obrađene mesnate slanine svinja, a pečenica je proizvod bez kosti koji se pravi od oblikovanog dugog leđnog mišića svinja.

Geografsko područje proizvodnje dalmatinske pancete i pečenice obuhvata grad Novalju u Ličko-senjskoj županiji, gradove Benkovac, Biograd, Nin, Obrovac, Pag i Zadar, te veliki broj opština u Zadarskoj županiji, kao i područje Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.