U trendu

Damljanovic: Stare cene energenata se nikada nece vratiti

BEOGRAD – Sadašnje visoke tržišne cene energenata će se prema oceni Dragoljuba Damljanovića, direktora razvojnog centra Šnajder elektrika („Sćneider Electric“) i predsednika Srpske asocijacije menadžera sigurno zadržati duži vremenski period i nikada se više neće vratiti na nivo na kome su bile.

“ Nadam se da neće ostati na ovako visokom nivou kao što su sada, ali će sigurno biti značajno više nego što su bile pre recimo godinu i po ili dve“, rekao je on u razgovoru sa novinarima pred početak Foruma menadžera koji je organizovala Srpska asocijacija menadžera i koji je okupio poslovne lidere iz Srbije i regiona.

Prema njegovim rečima time će svako ulaganje u proizvodnju recimo struje biti mnogo brže isplativo nego što je bilo ranije.

Naveo je da je Evropa planirala da u narednih osam godina u energetiku, odnosno u mrežu uloži 565 milijardi evra kako bi omogućila zelenu tranziciju, kao i priključke novih obnovljivih električnih vozila, storidža i slično.

„Mi ne možemo da budemo van toga i moramo da ulažemo Mislim da će se tu uvek naći finansijeri jer sa ovom cenom energije, svaki projekat je vrlo isplativ“, naglasio je on.
Odgovarajući na novinarsko pitanje koji su najveći izazovi do kraja godine za Elektroprivredu Srbije (EPS), Damljanović je rekao da EPS mora suštinski da definiše svoju strategiju, da povrati proizvodnju u rudnicima i počne da ozbiljno investira u obnovljive izvore i u reverzibilne hidroelektrane.

Istakao je da ljudski kapaciteti za to postoje a kada je o materijalnim reč ponovio je da su ovo veoma isplativi programi.

Upitan gde je privreda Srbije kada je reč o energetskoj efikasnosti odgovorio je da smo na relativno niskom nivou, da bi situacija mogla da bude mnogo bolja, te da su neke firme veoma daleko odmakle u tom procesu dok druge imaju dug put pred sobom.

Damljanović je istakao da je energetska efikasnost i održivost važna i da ćemo sada na teži način morati da naučimo kako moramo to da izvedemo da bi naša induštrija ostala konkurentna.

Forum menadžera okupio je stručnjake iz Srbije i regiona iz oblasti energetike, hrane, finansija a među temama su i dugoročni trendovima u vezi sa kadrovima, održivošću i biznis trendovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar